Weylin Tracking logo
illustratieve foto

Diensten

Het kunnen determineren van diersporen is een waardevolle vaardigheid voor ecologen. Het biedt de mogelijkheid de aanwezigheid van soorten aan te tonen met een lage impact op die dieren zelf. Zo is bijvoorbeeld het gebruik van sporenbuizen populair bij het inventariseren van kleine marterachtigen. Maar ook bij het uitvoeren van een quickscan is kennis van diersporen onontbeerlijk. Wij helpen medewerkers van ecologische adviesbureaus sporen van zeldzame dieren te vinden en determineren.

sporenbuis
Sporenplank met prenten van een kleine marterachtige

Workshops sporen determineren

Weylin Tracking verzorgd workshops op maat voor ecologische adviesbureaus. We hebben diverse werkvormen die wij hiervoor flexibel in kunnen zetten. De te behandelen sporen worden zo op verschillende manieren inzichtelijk gemaakt waardoor de lesstof goed door de deelnemers op te nemen is. Vooraf vindt overleg plaats over welke sporen in de workshop behandeld gaan worden. We hebben werkvormen die zowel binnen als buiten gegeven worden. Vaak wordt gekozen voor een gebied waar we tijdens de workshop meteen het geleerde in de praktijk kunnen oefenen.

Voorbeelden

Voor de leden van de Werkgroep Kleine Marterachtigen van de Zoogdiervereniging hebben we een workshop verzorgd. Doel was het kunnen determineren van de prenten van kleine marterachtigen achtergelaten op vellen papier in sporenbuizen. Daarvoor moesten de deelnemers ook de prenten leren herkennen van verschillende 'muizen' en amfibieƫn om die uit te kunnen sluiten van de afdrukken van marterachtigen. Ook leerden ze het verschil in prenten van voor- en achtervoeten. Dit is van belang indien prenten opgemeten moeten worden, bijvoorbeeld voor het verschil tussen wezel en hermelijn.
Voor Staatsbosbeheer ontwikkelden we een workshop 'exoten & terugkomers'. Deelnemers leerden de sporen herkennen van terugkomers als wilde kat, wolf en lynx. En exoten als goudjakhals, beverrat, wasbeer, wasbeerhond en muskusrat.
Voor diverse ecologische adviesbureaus hebben we cursussen op maat verzorgd. In een voorbereidend gesprek wordt afgestemd welke sporen voor het bureau relevant zijn. Zo houden we rekening met de specifieke behoefte van ecologen in het veld. De cursus zelf vullen we in met afwisselende werkvormen. Zo ontstaat een onderhoudende dag die zowel leerzaam ook leuk is om te doen.

Ervaringen

sporenworkshop

Sander Bouwens, projectleider bij de Zoogdiervereniging over de workshop herkennen van prenten van kleine marterachtigen uit sporenbuizen.

Met zichtbaar enthousiasme en veel deskundigheid gaven Jeroen en Tom een workshop 'Martersporen herkennen' aan onze vrijwilligers. Het dagprogramma was gevarieerd, waardoor we ons geen moment verveeld hebben. Na de nodige uitleg begonnen de sporenvellen hun verhalen prijs te geven. Wat eerst zwarte vlekjes leken, bleken de sporen van bunzing, woelmuis en wezel. Een erg leerzame dag!

Determineren van sporenvellen

sporenvellen bestuderen
Sporen van een wezel op een sporenvel

Ook verzorgen wij het determineren van sporenvellen. Door onze ruime ervaring en kennis kunnen wij dit zowel kosteneffectief als nauwkeurig doen.

Neem contact met ons op om uw specifieke situatie te bespreken.