Weylin Tracking logo
illustratieve foto

Blog

Op deze pagina onze blog, video's, extra sporenweetjes en meer. Vergeet ook zeker niet te kijken op de specials pagina van Diersporengids.nl. Daar staan ook vrij te lezen artikelen en video's over diersporen. Ook zijn we aanwezig op Facebook. Vergeet niet je te abonneren op Digitale Sporen om zo op de hoogte te blijven van nieuwe inhoud.

En dan opeens sporen van de wolvin, mèt welpen! - Voor we een workshop wolvensporen even een wandeling maken. En dan zulke gave sporen vinden... (28 aug 2020)
Spoorzoeken in Israël - Tom ging spoorzoeken in Israël met Asaf Ben David. In deze blog lees je alles over zijn avontuur. (2 dec 2019)
Hoe leer jij diersporen herkennen? - Begin met deze blog! In een video leggen we je uit hoe je deze fascinerende hobby oppakken kan. (26 okt 2019)
Hoe wij onze diersporen tekenen, de productie van onze veldgidsen - Onze Engelstalige veldgids van de West Europese Dieren is bijna klaar.Het namen jaren werk in beslag. Vooral het tekenen van alle sporen nam veel tijd in beslag. In deze blog vertel ik over het hele proces dat wij doorlopen bij het tekenen van deze loopsporen. (30 aug 2019)
Het wolvenpaar op de Veluwe, een verhaal in sporen - Als vrijwilliger van het Wolvenmeldpunt volgde Jeroen van Weylin Tracking de vorming van het wolvenpaartje en de komst van de eerste welpen in 200 jaar. Een verhaal in sporen. (21 juni 2019)
Tracking in Israel - Tom is in Israel wezen spoorzoeken en maakte er deze Engelstalige blog van. (29 jan 2019)
Wolvensporen in Vlaanderen - Over ons weekendcursus wolvensporen welke we in België gaven. (17 dec 2018)
Over wolven en hun drollen - Over een zoektocht naar de sporen van wolven. (1 sept 2018)
Sporen op het wad - Verslag van een sporenzoektocht op het wad bij Texel. (1 aug 2018)
Drie sporen voor de prijs van één! - Spoorzoeken doe je niet op vastgezette tijdstippen. Eenmaal gepakt door het virus gaat dat non-stop door! Zo bekijkt Tom in de pauze graag het gedrag van insecten en hun sporen op het terras... (1 jul 2018)
De laatste sporen - Over het verhaal van één spoor die ik van mijn lijstje 'laatst vast te leggen sporen' heb kunnen schrappen. (9 apr 2018)
Is er genoeg ruimte voor de Lynx in NL? - Vraag van Rody K. op Facebook. (maart 2018)
In hoeverre zijn dieren kleurenblind? - Vraag van 'Pier Blahblah' op Facebook. (februari 2018)
Diersporencursus in de Roemeense Karpaten - Sporenreis door een prachtig gebied met beren, wolven, wilde kat, lynx en heel veel meer... (1 sept 2017)
Diersporen in de Harz - In het kader van de uitwisseling van kennis over spoorzoeken, werken we bij Weylin samen met spoorzoekers uit verschillende landen. (1 jun 2017)
Trailen van een Damhert - Dag op pad samen met Michel Grobbe, damherten trailen. (7 nov 2016)
Zulke dagen horen er ook bij - Over mijn vrijwilligerswerk rond het welzijn van de das in de gemeente Deventer (31 jul 2014)
Wolven in de Lausitz - Verslag van een weekend speuren naar wolvensporen. (21 mei 2014)

Tom's Blog

Twijfel is goed! - Het is al weer enige tijd geleden dat ik samen met Annemarie van Diepenbeek op pad was. Natuurlijk was meteen duidelijk dat ze veel weet over diersporen, maar wat mij opviel was dat ze ook vaak... (24 feb 2020)
Cursus geven in Coronatijd - We vragen ons bij Weylin altijd af hoe we zo kunnen lesgeven dat iedereen kan leren. We noemen het wel de Weylinmethode. We geven altijd buiten les op een interactieve manier. Enthousiast maken, theorie uitleggen, en dan zelf laten ervaren en herhalen. En daar wijken we niet vanaf. Bij ons krijg je geen powerpointpresentaties. Tenminste…. totdat er een virus uit China kwam overwaaien. (27 apr 2020)

Weylin Tracking in de Media

Jeroen uit Deventer is sporenzoeker: ‘Ik was eventjes de enige die wist van het wolvenpaar op de Veluwe’ (de Stentor) - Over de beroepskeuzes van Jeroen, oprichter van Weylin Tracking. (21 oktober 2019)
Het lijkt officieel: De wolf weer terug in Nederland (Hart van Nederland) - Nog een paar weken en dan weten we zeker of de wolf zich permanent in Nederland heeft ... (29 januari 2019)
Zoeken naar drollen, een veldgids met een luchtje (Vroege Vogels radio) - Wie meer wil leren over diersporen kan niet om de net uitgekomen Veldgids Uitwerpselen heen want met voetafdrukken alleen kom je er niet. Er staan zoeksleutels in en veel afbeeldingen waarmee de meeste drollen en keutels vrij gemakkelijk te determineren zijn. (1 december 2018)
Eikels met een gaatje (Vroege Vogels radio) - Eikels zijn nu overvloedige aanwezig in bos, tuin en park. Vaak hebben ze een klein gaatje in de schil. Dat is het werk van de larve van de snuitkever die zich naar buiten heeft gewerkt om in de bodem verder te leven. (4 november 2018)
Mestkevers (Vroege Vogels radio) - Wie in de herfst een wandeling maakt over een pad kan in deze tijd hoopjes zand tegen komen in de vorm van een bloem. Het zijn graafsporen van mestkevers, die zich naar beneden werken om een holletje te maken. Daar bewaren ze bolletjes mest om de winter door te komen. (28 oktober 2018)
Op zoek naar de wolvin op de Veluwe (Vroege Vogels radio) - Samen met Wolven in Nederland collega Mirte Kruit werd in geïnterviewd over wolven op de Veluwe en hun sporen. (14 oktober 2018)
Edelhertenzoel (Vroege Vogels radio) - Naast het burlen in de schemering zou je tijdens de bronst overdag op zoek kunnen gaan naar de zoelen van edelherten. (14 oktober 2018)
Havikshorst (Vroege Vogels radio) - Sporen van een havik zijn het makkelijkst in de zomer te vinden. (2 september 2018)
Sporen van de zandloopkever (Vroege Vogels radio) - In de zomer is het prachtig sporen zoeken van insecten op zandvlaktes. (13 juli 2018)
Veegboompjes van reeën (Vroege Vogels radio) - Reebokken markeren hun territorium door met hun gewei te vegen langs de bast van kleine boompjes. (8 juli 2018)
Bouwwerken van bevers (Vroege Vogels radio) - Bevers bouwen diverse burchten, vooral daar waar de waterstand sterk varieert. (4 mei 2018)
Reeënlegers (Vroege Vogels radio) - In het voorjaar ruien reeën. De haren vinden we terug in hun legers. (22 apr 2018)
Sterrenschot (Vroege Vogels radio) - Sterrenschot is hèt voorjaarsspoor. Het bestaat uit het zweleiwit en eitjes van amfibieën die zijn gepredeert door roofdieren. (1 apr 2018)
Otter spraints (Vroege Vogels radio) - De winterperiode is de tijd dat otters spraints achterlaten op markante plekken. (11 mrt 2018)
Ingeklemde nootjes (Vroege Vogels radio) - Bij diersporen kijken we al gauw naar de bodem, maar wie goed om zich heen kijkt kan van alles ontdekken. Beukennootjes in boombasten bijvoorbeeld, van boomklevers die zo een wintervoorraad aanleggen. (18 feb 2018)
Wintervraat (Vroege Vogels radio) - In de winter eten grote hoefdieren knoppen van bomen en struiken. Het levert specifieke sporen op. (20 jan 2018)
Wolvensporen (Vroege Vogels radio) - Steeds vaker duiken er wolven op in Nederland. Heel nuttig dus om de sporen van deze prachtige dieren te kunnen herkennen! Vroege Vogels besteedde er aandacht aan en interviewde Jeroen van het Weylin Tracking team. (7 jan 2018)
Natuurlijk Zoey (RTV Utrecht) - Zaterdag 9 december 2017 stond het programma Natuurlijk Zoey van RTV Utrecht in het teken van diersporen. Presentator Eddy Zoey ging op pad met Jeroen Kloppenburg van Weylin Tracking op zoek naar diersporen. (11 dec 2017)
Een wasbeer die door Deventer wandelt (de Stentor) - Mediahectiek na de vondst van een wasbeerprent (8 feb 2017)

Video's

We zijn ook actief op YouTube! Regelmatig plaatsen we video's op ons kanaal waarin we aspecten van het spoorzoeken in behandelen. Vergeet je dus niet te abonneren! Hieronder een speellijst met al onze video's.