Het kunnen determineren van diersporen is een waardevolle vaardigheid voor ecologen, boswachters en andere groene professionals. Het biedt de mogelijkheid de aanwezigheid van soorten aan te tonen met een lage impact op die dieren zelf. Tijdens deze cursus behandelen we sporen die van belang zijn bij het uitvoeren van bijvoorbeeld quickscans. Daaronder habitatrichtlijnsoorten als eekhoorn, das en marterachtigen. Maar bijvoorbeeld ook jaarrond beschermde vogelnesten, veren en braakballen. De prenten van kleine marterachtigen en andere soorten vastgelegd op sporenplanken is onderdeel van de cursus. Daarnaast leren deelnemers in verschillende situaties de omgeving te lezen. Waar moet je op letten en waar is de grootste kans dat ik sporen vind?
Het is ook mogelijk deze cursus in-company te geven. In overleg kunnen we een cursus opzetten die voldoet aan de specifieke behoeften van jullie ecologen in het werkveld. Bezoek voor meer informatie de pagina over de diensten aan groene professionals.
Voor wie?
Deze cursus is bedoeld voor mensen met een ‘groen beroep’. Het tempo ligt hoger dan in onze reguliere cursussen. Deelnemers aan deze cursus werken onder andere als ecoloog, provinciale toezichthouder, mura, natuurfotograaf, en boswachter.
Deelnemers aan deze cursus werken onder andere voor Antea Nederland, BAM Infra, diverse provinciën & waterschappen, Ecogroen, Econsultancy, Equipe Adviseurs, Geonius Milieu, Movares Nederland, NLadviseurs, Recreatie Midden Nederland, Regelink Ecologie & Landschap, Staatsbosbeheer, Staro Natuur en Buitengebied, Sweco en vele kleinere ecologische adviesbureaus.
Hoe?
De cursus bestaat uit twee delen; Een online deel en vier velddagen. In het online deel leg je een theoretische basis over het spoorzoeken. We behandelen onder meer de verschillende kenmerken van de sporen van dieren. Ook behandelen we voor ecologen belangrijke sporen zoals de sporen van vleermuizen online. Zo krijg je, indien jouw velddagen in het koude deel van het jaar plaatsvinden, toch alle kennis over het vinden van vleermuissporen. Je hebt een jaar de tijd om het online deel af te ronden.
“De cursus Diersporen voor Ecologen vond ik een actieve cursus met afwisseling van praktijk, theorie (ook online) en werkvormen. Door eerst online alvast opgewarmd te worden, was de combinatie met de praktijk herkenbaar, actief en goed voor de herhaling. Ik vind de cursus geschikt voor alle ecologen (veel of weinig ervaring). Het is een goede start voor een beginnend ecoloog en een goede herhaling voor een ervaren ecoloog. Mooie locaties en duidelijke afspraken, je weet waar je aan toe bent. Mooie vondsten, leerzame weetjes en een cursus door weer en wind is wat je krijgt. Ik vond de cursus met Jeroen zinvol, waardevol en verrijkend. Ik raad hem iedereen aan en de combinatie van online en de praktijk, werkt praktisch en actief.” – Lotte Weerheim, projectleider ecologie Sweco.
Buiten ga je daadwerkelijk aan de slag met de praktijk van het spoorzoeken. Je leert waar je op zoek kunt gaan om sporen te vinden en hoe je die vervolgens determineert. Dat doen we op verschillende manieren. Zowel met een veldgids in de hand, als met andere werkvormen waardoor je de sporen goed in je opneemt voor later gebruik in het veld.
“De sporencursus is breed opgezet: van prent tot nest tot omgeving. Het online gedeelte vult het fysieke gedeelte, waarbij er ook in groepjes opdrachten worden uitgevoerd en besproken, goed aan. Het zet je constant buiten aan het denken. Een heel goede basis voor het uitvoeren van een QuickScan, of gewoon interessantere wandelingen in je vrije tijd!” – Emma Labohm MSc, ecoloog bij Meander.
Geheel onderaan deze pagina staat een uitgebreider overzicht wat de inhoud van deze cursus is.
Reviews
Benieuwd wat groene professionals zoals jij zeggen over de cursus Diersporen voor Ecologen?
Kennis van diersporen is onmisbaar voor elke ecoloog die veldwerk doet: “Als ecoloog ben je vaak in het veld, en het zien, determineren en interpreteren van sporen is heel belangrijk om een gebied goed te beoordelen. Met deze cursus leer je hoe je dit doet!”
De cursusdagen staan vooral in het teken van leerzame en afwisselende werkvormen: “We hebben ontzettend veel geleerd en vooral de afwisseling tussen uitleg, op ontdekking gaan in het veld en verschillende werkvormen maakte het uitdagend en boeiend.”
We gebruiken werkvormen om alle relevante sporen te kunnen behandelen. “Doordat je sporen van verschillende soorten naast elkaar krijgt te zien, kun je ze vergelijken en leer je ze goed te onderscheiden. Vooral het onderdeel over (kleine) marterachtigen is eigenlijk een must voor ecologen.”
Natuurlijk slaan we ook geen sporen over die we vinden in het veld. Naast relevante sporen voor ecologen, zijn dat soms ook leuke cadeautjes, zoals een heuse wolvendrol. “Ook was er genoeg tijd om zelf op zoek te gaan naar sporen en deze met de groep te bespreken. De afwisseling tussen theorie en praktijk vonden wij erg fijn.”
“Deze cursus heeft mijn vaardigheden in het observeren van dieren aanzienlijk verbeterd, wat direct van pas komt in het werk als ecoloog. Zoals ze zeggen, “je gaat het pas zien als je het door hebt”, en dat is precies wat deze cursus met zich meebrengt. Een absolute aanrader voor ecologen!”
“Tijdens de cursus hebben wij geleerd hoe je het beste een onderzoekslocatie kunt scannen op de aanwezigheid van sporen en waaraan je de sporen van verschillende soorten kunt herkennen. Dit maakt het voor ons een stuk makkelijker om het voorkomen van beschermde diersoorten op de onderzoekslocatie aan te tonen, dan wel uit te sluiten. Een echte aanrader voor iedere ecoloog!”
Praktische informatie
Maximaal negen deelnemers. Diverse locaties op de Veluwe en de IJsselvallei. Alle dagen van 10:00-15:00. Niet inbegrepen zijn overnachtingen, veldgidsen, eten & drinken en het vervoer van en naar de locaties.
Benodigdheden
Goede buitenkleding, notitieboekje & potlood, dagrugzak, drinken, veldgidsen en lunch. Eventueel verrekijker en fotocamera. De Weylin Veldgids Loopsporen van West Europese Dieren en de Weylin Veldgids Uitwerpselen. Deze zijn hieronder mee te bestellen. Je ontvangt de veldgidsen op de eerste cursusdag en je bespaart hiermee de verzendkosten.
Prijs
€895,- (inc. BTW) te voldoen bij opgaaf. Na ontvangst van de betaling is de plek definitief gereserveerd.
Data en beschikbaarheid
Vijfdaagse cursus: 24 t/m 27 maart 2025. Reservedag 28 maart. De cursus is helaas vol. Heb je interesse in deze cursus? Geef dan je interesse door via het formulier hieronder en bij voldoende aanmeldingen plannen wij een extra cursus in.
Reservedag is voor erg slecht weer, etc. Indien de cursus vol is, kan je met het onderstaande formulier je interesse kenbaar maken voor een volgende editie. Zodra de data bekend zijn nemen wij contact met je op. Deze cursus kunnen wij ook in-company geven. Neem contact op voor meer informatie.
Ook online
Liever de cursus op eigen gelegenheid doen? Dat kan, bekijk dan hier de online Cursus Diersporen voor Ecologen.
Opgave
Let op: de cursus is momenteel vol, maar je kan je interesse om deel te nemen via het formulier hieronder doorgeven. Bij voldoende interesse plannen we een extra cursus in.
Betaald je werkgever? Geef bijzonderheden voor de factuur (NAW gegevens bedrijf, ordernummer, etc.) aan in het opmerkingenveld.
Omschrijving
Deze cursus is specifiek bedoeld voor groene professionals en het cursusprogramma is specifiek voor deze groep samengesteld. Het tempo ligt hoger dan bij onze reguliere cursussen. De behandelde sporen zijn specifiek gericht op de voor ecologen belangrijke soorten waaronder die van de habitatrichtlijn. Uiteraard worden andere sporen niet overgeslagen, om verwisseling te voorkomen.
Inhoud van de cursus
Na deze cursus heb je de volgende kennis opgedaan:
- Kennis over prenten, de pootafdrukken van dieren. Tijdens de cursus hebben we speciale aandacht voor soorten die specifiek van belang zijn voor ecologen, waaronder de das, kleine marterachtigen en eekhoorn. Uiteraard slaan we geen soorten over waarmee deze verwisseld kunnen worden. We vinden het belangrijk dat de deelnemers het hoe en waarom van de diverse voetvormen begrijpen. Want dan kan de ecoloog na de cursus in het veld met behulp van veldgidsen gevonden sporen makkelijk op naam brengen.
- Het lezen van prenten van dieren die vastgelegd zijn met de populaire sporenplank methode is onderdeel van de cursus. Alhoewel we de kleine marterachtigen speciale aandacht geven worden tevens andere soorten behandeld die we veelvuldig met deze methode vastleggen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan reptielen en amfibieën, knaagdieren en kleine zoogdieren zoals de egel.
- Ook behandelen we de gangen, de wijze waarop een dier zich heeft voortbewogen. Dit is een belangrijk onderdeel in de determinatie van prenten. Vooral als het om deels afgedrukte of vervaagde prenten gaat.
- Naast loopsporen worden andere sporen behandeld die van belang zijn. Denk hierbij aan uitwerpselen, holen van dieren, boomholtes, jaarrond beschermde vogelnesten, veren, braakballen van vogels, haren en meer.
- Op wetenschappelijke wijze fotograferen van gevonden sporen om deze met de juiste context te kunnen tonen aan derden. Dit voor eventuele bewijslast, maar ook om derden om hulp te kunnen vragen bij de determinatie.
- Bij alle onderdelen vinden we het belangrijk dat de deelnemers het verhaal achter de sporen begrijpen, en hoe ze de kennis van deze sporen toepassen in het veld. Zo gaan de deelnemers in verschillende situaties op zoek naar sporen. Op een boerderij, in het agrarisch landschap en tussen gebouwen. Aanvullende sporen kunnen bij boomholtes helpen of deze in gebruik zijn door andere dieren, zoals boommarters en vleermuizen.
- We bevinden ons in mooie omgevingen waar we vaak prachtige sporen vinden. Tussen de werkvormen door kunnen de deelnemers dus regelmatig aan de gang om deze bonussporen op naam te brengen.
- Ten slotte vinden we dat een cursus naast leerzaam óók gezellig moet zijn. Het is elke keer weer een feest om met een groep ecologen op pad te zijn. Vaak is er binnen de groep veel kennis aanwezig en leren we ook van elkaar.
- De cursus wordt afgesloten met het certificaat van deelname aan de ‘Cursus Diersporen voor Ecologen’. Deze ontvang je na afronden van het online deel.
Het is mogelijk deze cursus inhouse te geven. Daarbij is het mogelijk de inhoud aan te passen naar specifieke behoeften. Neem hiervoor contact met ons op.