Site Overlay

Diersporen voor Ecologen

Het kunnen determineren van diersporen is een waardevolle vaardigheid voor ecologen, boswachters en andere groene professionals. Het biedt de mogelijkheid de aanwezigheid van soorten aan te tonen met een lage impact op die dieren zelf. Tijdens deze cursus behandelen we sporen die van belang zijn bij het uitvoeren van bijvoorbeeld quickscans. Daaronder habitatrichtlijnsoorten als eekhoorn, das en marterachtigen. Maar bijvoorbeeld ook jaarrond beschermde vogelnesten, veren en braakballen. De prenten van kleine marterachtigen en andere soorten vastgelegd op sporenplanken is onderdeel van de cursus. Daarnaast leren deelnemers in verschillende situaties de omgeving te lezen. Waar moet je op letten en waar is de grootste kans dat ik sporen vindt?

Het is ook mogelijk deze cursus in-company te geven. In overleg kunnen we een cursus opzetten die voldoet aan de specifieke behoeften van jullie ecologen in het werkveld. Bezoek voor meer informatie de pagina over de diensten aan groene professionals.

Voor wie?

Deze cursus is bedoeld voor mensen met een ‘groen beroep’. Het tempo ligt hoger dan in onze reguliere cursussen. Deelnemers aan deze cursus werken onder andere als ecoloog, provinciale toezichthouder, mura, natuurfotograaf, en boswachter.

Deelnemers aan deze cursus werken onder andere voor Antea Nederland, BAM Infra, diverse provinciën & waterschappen, Ecogroen, Econsultancy, Equipe Adviseurs, Geonius Milieu, Movares Nederland, NLadviseurs, Recreatie Midden Nederland, Regelink Ecologie & Landschap, Staatsbosbeheer, Staro Natuur en Buitengebied, Sweco en vele kleinere ecologische adviesbureaus.

Reviews

Benieuwd wat deelnemers vinden van deze cursus? Lees dan de review hieronder. Op de diensten pagina staan nog meer reviews.

Wat een geweldig interessante, bijzondere en leerzame ervaring was dit! De Cursus Diersporen voor Ecologen gegeven door Jeroen Kloppenburg van Weylin Tracking was nog beter dan wij van tevoren voorzien hadden. Ten eerste was het van veel aspecten voorzien; van uitwerpselen en knaagsporen tot prenten, looppatronen en verblijfplaatsen van dieren. We hebben ontzettend veel geleerd en vooral de afwisseling tussen uitleg, op ontdekking gaan in het veld en verschillende werkvormen maakte het uitdagend en boeiend. De stof die werd behandeld is ook erg nuttig voor ons werkveld. Ook was er nog ruimte voor eigen behoeftes qua onderwerpen, waarop Jeroen de dagen zo invulde dat iedereen aan het einde van de week voldaan naar huis ging. Jeroen heeft ontzettend veel kennis en weet deze op een leuke, interactieve manier goed over te brengen. Geen vraag was te gek en dat was voor ons als ecologen erg fijn! In één week hebben we ontzettend veel gezien en zijn onze ogen voor de wereld van diersporen geopend.

Bedankt voor de bijzondere, leerzame week Jeroen! We hopen veel toe te kunnen passen in het veld.

Loes van Hout (Medior Ecoloog bij Bureau van Nierop) en Jule van Hout (Projectmedewerker Ecologie bij Staro Natuur en Buitengebied)

Praktische informatie

Maximaal negen deelnemers. Diverse locaties op de Veluwe en de IJsselvallei. Alle dagen van 10:00-15:00. Niet inbegrepen zijn overnachtingen, veldgidsen, eten & drinken en het vervoer van en naar de locaties.

Benodigdheden

Goede buitenkleding, notitieboekje & potlood, dagrugzak, drinken, veldgidsen en lunch. Eventueel verrekijker en fotocamera. De Weylin Veldgids Loopsporen van West Europese Dieren wordt aangeraden voor de eerste dag waarop we prenten behandelen. Deze kan ter plekke tegen kostprijs worden aangeschaft.

Prijs

€895,- (inc. BTW) te voldoen bij opgaaf. Na ontvangst van de betaling is de plek definitief gereserveerd.

Data en beschikbaarheid

Vijfdaagse cursus: 18 t/m 22 november 2024

Indien de cursus vol is, kan je met het onderstaande formulier je interesse kenbaar maken voor een volgende editie. Zodra de data bekend zijn nemen wij contact met je op.

Opgave

Indien de factuur ergens anders heen gestuurd moet worden, kunt u dat aangeven in het tekstveld.

Bekijk onze algemene voorwaarden en privacy policy hier.

Omschrijving

Onderdeel van de cursus is het lezen van de omgeving, zoals hierboven op een boerderij.

Deze cursus is specifiek bedoeld voor groene professionals en het cursusprogramma is specifiek voor deze groep samengesteld. Het tempo ligt hoger dan bij onze reguliere cursussen. De behandelde sporen zijn specifiek gericht op de voor ecologen belangrijke soorten waaronder die van de habitatrichtlijn. Uiteraard worden andere sporen niet overgeslagen, om verwisseling te voorkomen.

Inhoud van de cursus

Na deze cursus heb je de volgende kennis opgedaan:

  • Kennis over prenten, de pootafdrukken van dieren. Tijdens de cursus hebben we speciale aandacht voor soorten die specifiek van belang zijn voor ecologen, waaronder de das, kleine marterachtigen en eekhoorn. Uiteraard slaan we geen soorten over waarmee deze verwisseld kunnen worden. We vinden het belangrijk dat de deelnemers het hoe en waarom van de diverse voetvormen begrijpen. Want dan kan de ecoloog na de cursus in het veld met behulp van veldgidsen gevonden sporen makkelijk op naam brengen.
  • Het lezen van prenten van dieren die vastgelegd zijn met de populaire sporenplank methode is onderdeel van de cursus. Alhoewel we de kleine marterachtigen speciale aandacht geven worden tevens andere soorten behandeld die we veelvuldig met deze methode vastleggen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan reptielen en amfibieën, knaagdieren en kleine zoogdieren zoals de egel.
  • Ook behandelen we de gangen, de wijze waarop een dier zich heeft voortbewogen. Dit is een belangrijk onderdeel in de determinatie van prenten. Vooral als het om deels afgedrukte of vervaagde prenten gaat.
  • Naast loopsporen worden andere sporen behandeld die van belang zijn. Denk hierbij aan uitwerpselen, holen van dieren, boomholtes, jaarrond beschermde vogelnesten, veren, braakballen van vogels, haren en meer.
  • Op wetenschappelijke wijze fotograferen van gevonden sporen om deze met de juiste context te kunnen tonen aan derden. Dit voor eventuele bewijslast, maar ook om derden om hulp te kunnen vragen bij de determinatie.
  • Bij alle onderdelen vinden we het belangrijk dat de deelnemers het verhaal achter de sporen begrijpen, en hoe ze de kennis van deze sporen toepassen in het veld. Zo gaan de deelnemers in verschillende situaties op zoek naar sporen. Op een boerderij, in het agrarisch landschap en tussen gebouwen. Aanvullende sporen kunnen bij boomholtes helpen of deze in gebruik zijn door andere dieren, zoals boommarters en vleermuizen.
  • We bevinden ons in mooie omgevingen waar we vaak prachtige sporen vinden. Tussen de werkvormen door kunnen de deelnemers dus regelmatig aan de gang om deze bonussporen op naam te brengen.
  • Ten slotte vinden we dat een cursus naast leerzaam óók gezellig moet zijn. Het is elke keer weer een feest om met een groep ecologen op pad te zijn. Vaak is er binnen de groep veel kennis aanwezig en leren we ook van elkaar.
  • De cursus wordt afgesloten met het certificaat van deelname aan de ‘Cursus Diersporen voor Ecologen’.

Het is mogelijk deze cursus inhouse te geven. Daarbij is het mogelijk de inhoud aan te passen naar specifieke behoeften. Neem hiervoor contact met ons op.