Site Overlay

Cursus Wolvensporen

Wolven zijn inmiddels helemaal terug in de Nederlandse natuur. Misschien kom je wel vaak buiten, maar heb je er nog nooit eentje gezien. Misschien vind je de wolf ook wel spannend en zou je er meer over willen leren. De wolven zijn er wel, maar ze hebben geleerd zich voor ons te verstoppen. Ze laten allemaal sporen achter op de tijdstippen dat ze actief zijn. De sporenspecialisten van Weylin Tracking organiseren een eendaagse cursus wolvensporen om jou deze sporen te leren herkennen. Met kennis van diersporen zal buiten zijn nooit meer hetzelfde zijn!

Voor wie?

Voor iedereen die zich verdiepen wil in de wolf. Het maakt niet uit of jij een natuurgids, groene professional, natuurfotograaf of ‘gewoon’ een natuurliefhebber bent. Je hebt geen voorkennis nodig. Het wordt gegeven door instructeurs die sinds het eerste uur betrokken zijn als spoorzoeker bij de wolf in Nederland.

We gaan deze dag niet op zoek naar de wolf zelf. Het is geen excursie, maar een weldoordachte cursus gericht op de sporen van wolven. Maar soms hebben we geluk en vinden we verse wolvensporen.

Deze cursus geven we ook op maat voor groene professionals zoals boswachters en ecologen. Neem contact op voor de mogelijkheden.

Een foto van een wolf, gemaakt door de eigenaar van Weylin Tracking, Jeroen Kloppenburg.

Praktische informatie

De cursuslocatie ligt in de gemeente Kootwijk. De cursus is van 10:00 tot ongeveer 15:00. Maximaal twaalf deelnemers. Niet inbegrepen zijn eten & drinken en vervoer van en naar de locaties. Lunch wordt genuttigd in het veld.

Benodigdheden

Goede buitenkleding die past bij het verwachte weertype, notitieboekje & potlood, dagrugzak, veldgids met loopsporen van wolven, drinken en lunch. Eventueel verrekijker en fotocamera. De veldgidsen van Weylin Tracking zijn met korting op de cursusdag te koop.

Theorie deel online

Een deel van de theoretische inhoud kan online bekeken worden. Zo kunnen we dieper ingaan bijvoorbeeld op de recente geschiedenis van de terugkeer van de wolf. Ook blijft er meer tijd over in het veld om te gaan spoorzoeken. Deelnemers ontvangen hiervoor de inloggegevens een week voor de velddag.

Prijs

€75,- (inc. BTW) te voldoen bij opgaaf. Na ontvangst van de betaling is de plek definitief gereserveerd.

Data en beschikbaarheid

2 juni 2024 – Vol
1 september 2024 – Plaatsen vrij
1 oktober 2024 – Plaatsen vrij
13 oktober 2024 – Plaatsen vrij

Kan je deze dagen niet? Neem dan eens een kijkje naar onze online cursus wolvensporen.

Indien een cursus vol is, kunt u desgewenst op de wachtlijst geplaatst worden. Op de hoogte blijven van nieuwe data? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang ook downloads, kortingen, sporentips en exclusieve video’s.

Deelnemers aan de cursus wolvensporen staan in een groepje achter een grote harige wolvendrol.
Garanties kunnen we nooit geven, maar met regelmaat vinden we tijdens deze cursus prachtige wolvensporen.

Opgave

Vergeet in het tekstblok ‘vragen en opmerkingen’ niet eventuele namen en e-mailadressen op te geven van andere deelnemers. Dit voor de toegang tot het theoretische deel.

Bekijk onze algemene voorwaarden en privacy policy hier.

Liever thuis aan de gang?

Wil je liever thuis aan de gang? Dan is onze online cursus wolvensporen ideaal voor jou. Bezoek de online cursus hier en ga meteen aan de gang!

Omschrijving

Zou jij wolvensporen herkennen als je ze tegenkwam? We kunnen inmiddels weer sporen vinden over de gehele Veluwe en andere gebieden in Nederland. In deze workshop gaan we praktisch aan de gang met wolvensporen. Momenteel is dit één van onze meest populaire workshops die we meerdere keren per jaar geven.

Deelnemers aan de cursus wolvensporen vergelijken tekeningen van de pootafdrukken van wolf en hond.
Het verschil tussen pootafdrukken van wolf en hond worden uitgebreid behandeld.

Het ging opeens snel. Nog niet zo lang geleden was de aanwezigheid van wolven in Nederland een theoretische mogelijkheid. Inmiddels is het een realiteit en zijn er meerdere roedels aanwezig en worden er jaarlijks jongen geboren. Wolven laten zich erg moeilijk zien maar laten wel sporen na. De sporenspecialisten van Weylin tracking organiseren een eendaagse cursus om deze sporen te leren herkennen. We gaan tijdens deze workshop onder meer aan de slag met de volgende sporen:

  • Herkenning van pootafdrukken van wolven en het verschil met honden, vossen en andere dieren. Met onze innovatieve werkvormen ga je de verschillen begrijpen.
  • Herkenning van uitwerpselen van wolven en het verschil met die van andere dieren. Wat zit er zoal in?
  • Hoe de uitwerpselen gebruikt worden bij het markeren van het territorium.
  • Een enkele pootafdruk is nooit met zekerheid als wolf te determineren. Een drafspoor van tenminste 100 meter geldt wel als wetenschappelijk bewijs. We gaan de volgende gangen leren herkennen van wolven: stap, (scheve) draf en galop.
  • Prooiresten van wolven hebben specifieke kenmerken waardoor ze aan wolf toe te schrijven zijn.
  • Wat moet je doen als je sporen vindt? We behandelen de wijze van documenteren.
  • En nog veel meer sporen.
  • We eindigen de dag met een excursie waarbij de kans op echte wolvensporen groot is.

Waar relevant aan de sporen behandelen we de ecologie van de wolf, maar we kunnen vanwege het brede sporenpalet dat deze dieren achterlaten daar niet diep op ingaan. Dit is een echte sporencursus. Een boek als “De Wijsheid van Wolven” is een toegankelijke inleiding in de ecologie van wolven. Bereid je voor op een dag op de knieën sporen bestuderen! Met onze afwisselende werkvormen maak je de lesstof eigen. Soms alleen, soms in groepjes. Naast dat het een leerzame dag moet zijn vinden wij het ook belangrijk dat het een leuke dag moet zijn.

Voor groene professionals, zoals ecologen en boswachters, kunnen wij tevens een workshop wolvensporen op maat geven. Voor meer informatie kunt u contact opnemen.

Drie deelnemers aan een cursus wolvensporen zitten in het zand met een veldgids diersporen te bestuderen.
Deelnemers bestuderen diverse pootafdrukken van hondachtigen, waaronder wolf, hond en vos.