Geplaatst: 9 april 2018
Nog voordat ik ook maar de gedachte had sporengidsen te schrijven had ik reeds een missie. Ik wilde graag elk spoor zelf zien en zelf vastleggen. Wellicht ken je nog de oude website DierSporen.info. De eerste website waarop ik vrijwel elke foto die ik maakte op zette met een kleine beschrijving van het vastgelegde spoor. Regelmatig kreeg ik foto’s toegezonden met sporen die nog mistten met de boodschap dat we die mochten gebruiken. Ook toen hield ik vol, ik wilde alles zèlf zien, zelf vastleggen. Er bestaat zoveel werk in dit gebied waar achterin pagina na pagina fotoverantwoording in staat. Toen Tom en ik samen met de Diersporengids.nl zijn begonnen hebben we hetzelfde uitgangspunt behouden; we willen zelf alles zien en vastleggen. Vaak leid dat ook tot nieuwe inzichten. Verbazingwekkend hoeveel de omgeving van een spoor je vertellen kan. Dat alles mis je als je een foto aanneemt en er de naam van het dier onder zet.
We leggen onszelf er wel een missie mee op. De gangbare sporen lukken nog wel. Maar op een gegeven moment komen we dan toch uit op een lijstje sporen die we niet zomaar vastleggen kunnen. Om die stuk-voor-stuk af te kunnen strepen moeten we steeds meer moeite doen. Graag schakelen we daarvoor specialisten in. Diersporen is zó gigantisch breed, daar kunnen we nooit alles van weten. En elk dier heeft zijn eigen specifieke ecologie. Die ecologie dicteert bijvoorbeeld óók wanneer je waar een bepaald spoor vinden kan.
Hans Hasper is één van die specialisten waar ik graag mee op pad ga. Hans houdt al jarenlang oehoes in de gaten bij onze Oosterburen. Door de week gebruikt Hans diverse middelen om potentiële oehoeterritoria te zoeken. In het weekend gaat hij dan op pad in Duitsland om die plekken te bekijken of er inderdaad sprake is van bewoning. Niet zelden gaat het bij dit dier om zand- of steengroeves. De vrouwtjes broeden er graag op de steile wanden.
Meerdere keren was ik al mee geweest om oehoesporen vast te leggen. En niet zonder succes. Ik had al menig broedkuil, prooirest, uitwerpsel en braakbal vast kunnen leggen. Ondertussen leer ik veel van Hans, want gaandeweg is hij een wandelende encyclopedie op het gebied van oehoes geworden. In de avonduren rond het kampvuur bespreken we van alles en nog wat. Met de roepende oehoes op de achtergrond gaat menig gesprek natuurlijk over deze magnifieke dieren. Maar een echt mooie duidelijke prent ontbrak nog steeds. “Dan kan je het best nog eens in maart terugkomen Jeroen,” zei Hans me begin December bij het kampvuur. “Dan broeden de vrouwtjes en zitten de mannetjes vaak op de uitkijk tegenover het nest.”
Eind maart was het dan zover, met enkele andere liefhebbers zijn we op pad gegaan richting het Oosten voor een weekend Duitse natuur. Op de zaterdag was het meteen raak. Werkelijk schitterende haarscherpe oehoeprenten in een zandgroeve, recht tegenover het nest waar het vrouwtje broedde. Ik heb er meerdere gipsafdrukken van kunnen maken. Mooi studiemateriaal voor thuis. Het hield daar ook niet bij op, de oehoe had een eindje rond gewandeld wat me de mogelijkheid gaf om zelfs de paslengte op te meten. Hoe mooi wil je het hebben!
De volgende dag hebben we nog een serie groeves bezocht. Ook daar weer diverse sporen van oehoes vast kunnen leggen. Sommigen gaven de sporen beter weer dan oudere foto’s die ik had, dus kon ik daar weer een kwaliteitsslag mee behalen. Als je dan ook nog eens een oehoe door de groeve ziet vliegen is het perfecte oehoeweekend helemaal af! Dank Hans dat ik weer mee mocht. Ik ga graag weer eens mee 😊
Weer een spoor dat ik van mijn lijstje schrappen kan. Er zijn er nog voldoende over echter. Maar dat is ook helemaal niet erg. Nieuwe reizen en nieuwe ontmoetingen met zowel mens als dier in het verschiet. Dat hoeft van mij nooit op te houden!
Meer weten over sporen? Kom dan op één van onze cursussen of workshops. Zoek je een sporengids? Neem dan een kijkje naar de Weylin Veldgidsen reeks, of onze digitale Diersporengids.nl. Blijf op de hoogte van onze activiteiten en krijg maandelijks bijzondere sporen en weetjes via onze nieuwsbrief Digitale Sporen.