De wolf wordt steeds vaker gezien, vooral op de Veluwe: ‘Maar je moet een beetje geluk hebben’ (artikel: de Stentor)
De wolf wordt steeds vaker waargenomen in Nederland. Ging het in 2020 om 282 waarnemingen, in de eerste negen maanden van dit jaar staat de teller al op 418. Toch blijft het zien van een wolf volgens sporenzoeker Jeroen Kloppenburg uit Deventer een kwestie van geluk. Zelf had hij meer dan 150 tripjes naar de Veluwe nodig om oog in oog te staan met een wolf.
De wolf is al bijna niet meer uit Nederland weg te denken. Sinds de eerste waarneming in 2015 en de vestiging van de wolvin op de Veluwe begin 2019 is het hard gegaan. Inmiddels leven op de Veluwe 15 tot 20 wolven. De mensenschuwe dieren worden ook steeds vaker waargenomen. In 2015, 2016 en 2017 waren de waarnemingen nog op de vingers van één hand te tellen, dit jaar zijn er al 418 geverifieerde waarnemingen van wolven.
Dat blijkt uit cijfers die Bij12 heeft gepubliceerd. Naast de meldingen van faunaschade – vrijwel altijd een aanval op schapen – maakt de organisatie die in opdracht van de provincies werkt nu ook de monitoringsdata openbaar. Het gaat om waarnemingen waarbij vaststaat dat het om een wolf gaat. En die nemen de laatste jaren flink toe: van 51 in 2018, 115 in 2019 tot 282 in 2020. Van de 418 meldingen in de eerste negen maanden van 2021 gaat het bij 52 procent om zichtwaarnemingen en 46 procent om uitwerpselen.
‘Iconische dieren’
De waarnemingen worden geregistreerd door Wolven in Nederland. Zij krijgen inmiddels duizenden meldingen per jaar, maar door de meeste gaat een streep omdat overtuigend bewijs ontbreekt. De meeste waarnemingen komen uit Gelderland: ruim tachtig procent van de in totaal bijna 900 waarnemingen die de voorbije zes jaar zijn gedaan. Met 15 tot 20 wolven is de Veluwe dan ook dé hotspot van Nederland.
Dat het desondanks nog altijd niet makkelijk is om wolven te spotten, weet Jeroen Kloppenburg (50) als geen ander. Hij houdt zich voor zijn bedrijf Weylin Tracking zeven dagen per week bezig met sporen zoeken. ,, Al lang voordat de wolf in Nederland was, was ik door het dier geïnspireerd. Weylin betekent ‘zoon van de wolf’, ik vind het prachtige, iconische dieren.’’
Kloppenburg sloot zich enkele jaren terug als vrijwilliger aan bij Wolven in Nederland en ging daarvoor op zoek naar sporen van de wolf. Hij was in 2019 een van de eersten die wist dat er welpen op de Veluwe zouden komen. Twee jaar geleden stelde de Deventenaar zichzelf een doel: bijzondere beelden van de wolf maken. ,,Er zijn wel plekken bekend waar ze wat vaker komen. Als iemand daar dan een foto maakt, kunnen er een dag later wel dertig of veertig mensen staan. Maar ik wilde een foto in een bijzondere setting.’’ Dat hij daar uiteindelijk 150 keer voor naar de Veluwe moest rijden, had hij niet kunnen bevroeden.
Moeilijkheid van wolven
Kloppenburg besloot zich te richten op de roedel van de Noord-Veluwe: ,,Ik had wel in de gaten welke poelen ze gebruikten om te drinken. Waar ze jagen en welke paden ze gebruikten. Maar dan is het nog niet 1, 2, 3 gedaan. Ze kunnen net van de andere kant komen en dan ruiken ze je. Ze nemen ook niet steeds dezelfde routes, dat is een deel van hun verdediging. Dat is de moeilijkheid van wolven…’’ Onlangs lukte het hem eindelijk om de bijzondere beelden te maken.
Bekijk hier de video die Jeroen maakte over zijn zoektocht, het verhaal gaat onder de video verder:
Als hij iets geleerd heeft, is het dit: ,,Je kunt wel heel gericht gaan zoeken naar wolven, maar je moet een beetje geluk hebben. Het zijn bijna altijd de mensen die een weekendje Veluwe doen, die een wolf zien. Al denk ik dat ik wel heel veel pech heb gehad.’’
Wolventoerisme
Als sporenzoeker biedt Kloppenburg wolvenworkshops aan, zo gaat hij bijvoorbeeld met groepjes naar het Kootwijkerzand. De deelnemers zijn van allerlei pluimage. ,,Van herders tot jagers en van ecologen tot mensen die daar aankomen en vragen waar het toilet is.’’ Kloppenburg kent de discussie over wolventoerisme. De groeiende groep ‘wolvenspotters’ zou slecht zijn voor de dieren. ,,Maar wij mensen liepen ook al over de Veluwe toen er nog geen wolven waren. En als je bedenkt hoeveel mensen er dagelijks op de Veluwe recreëren, dan vind ik eigenlijk dat de wolven heel weinig worden gezien.’’
Met zijn workshops meent hij bij te dragen aan ‘kennis en acceptatie’ over en van de wolf: ,,Als wij mensen geen andere dingen gaan doen, is er geen enkel probleem. Er ontstaat pas een probleem als we van de paden af gaan, of midden in de nacht het bos in gaan. En geloof me: dan heb je echt geen grotere kans om de wolf te zien.’’ Een welgemeende tip daarom: ,,Blijf lekker op de paden. Dan ben je het stilst en doe je niks waarmee je de dieren verstoort.’’ Zelf heeft Kloppenburg na 150 pogingen even genoeg gehad van het wolvenspotten: ,,Ik neem even een paar maanden pauze. Die wolven lopen niet weg.’’
Wil jij ook de sporen van wolven kunnen herkennen? Kom dan meedoen met onze cursus wolvensporen. Tevens bieden wij een online cursus wolvensporen aan. Die heeft dezelfde informatie als de cursus wolvensporen in het veld, maar is geheel online.