Het kunnen determineren van diersporen is een waardevolle vaardigheid voor ecologen, boswachters en andere groene professionals. Zo is bijvoorbeeld het gebruik van sporenbuizen populair bij het inventariseren van kleine marterachtigen. Maar ook bij het uitvoeren van een quickscan is kennis van diersporen onontbeerlijk. Wij helpen groene professionals bij het herkennen van deze sporen.
Ervaringen
Jeroen Bredenbeek, boswachter ecologie Staatsbosbeheer – workshop Exoten & Terugkomers
Als boswachter ecologie ben je veel buiten met allerlei inventarisatie, monitoring en andere veldbezoeken om op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in je terreinen. De laatste tijd spelen exoten, en vooral het voorkomen en de bestrijding hiervan een belangrijke rol. Dat geldt niet alleen voor planten, maar ook voor…
Lees verderJaël Bergwerff, boswachter publiek Staatsbosbeheer – gebiedsspecifieke sporencursus voor vrijwillige natuurgidsen
Jeroen Kloppenburg van Weylin tracking heeft voor de natuurgidsen van Staatsbosbeheer een workshop verzorgd over het herkennen van sporen en deed dit met veel enthousiasme en kennis van zaken. Door gebruik te maken van goed uitgedachte werkvormen in het veld geeft hij de mensen de gelegenheid zelf te ontdekken wat…
Lees verderCursussen diersporen determineren
Jaarlijks staat tevens een cursus Diersporen voor Ecologen op de agenda. Weylin Tracking verzorgd workshops op maat voor ecologische adviesbureaus. Vooraf vindt overleg plaats over welke sporen in de workshop behandeld gaan worden. De te behandelen sporen worden op verschillende manieren inzichtelijk gemaakt. Daardoor wordt de lesstof goed door de deelnemers opgenomen.

Voorbeelden

De leden van de Werkgroep Kleine Marterachtigen van de Zoogdiervereniging wilde de prenten van kleine marterachtigen achtergelaten op vellen papier in sporenbuizen kunnen determineren. Ook leerden ze het verschil in prenten van voor- en achtervoeten. Dit is van belang indien prenten opgemeten moeten worden, bijvoorbeeld om iets te zeggen of het om een wezel en hermelijn ging.
Voor Staatsbosbeheer ontwikkelden we een workshop ‘exoten & terugkomers’. Deelnemers leren de sporen herkennen van terugkomers als wilde kat, wolf en lynx. En exoten als goudjakhals, beverrat, wasbeer, wasbeerhond en muskusrat.
Voor diverse ecologische adviesbureaus hebben we cursussen op maat verzorgd. In een voorbereidend gesprek wordt afgestemd welke sporen voor het bureau relevant zijn. De cursus zelf vullen we in met afwisselende werkvormen. Zo ontstaat een onderhoudende dag die zowel leerzaam ook leuk is om te doen.
Ook verzorgen wij het determineren van sporenvellen. Door onze ruime ervaring en kennis kunnen wij dit zowel kosteneffectief als nauwkeurig doen.
Meer weten?
Neem contact met ons op voor meer informatie.