Site Overlay

Een wasbeer die door Deventer wandelt

Geplaatst: 8 februari 2017

Het mooie van spoorzoeken is dat het iets heel natuurlijks is. Wij hebben dat miljoenen jaren lang gedaan, en de hersenen pikken dat heel natuurlijk weer op. Afgelopen zaterdag bezocht ik een vriend voor een kop koffie. Hij stelde voor een rondje te doen door het bos achter zijn huis. Mijn ogen scannen dan eigenlijk continue, ik heb het zelf niet eens meer in de gaten. Nu vielen ze op iets bijzonders. Je hebt meteen door dat er iets ligt wat niet in het normale plaatje van verwachtingen valt. Vijf vingers, een groot middenvoetskussen, kleine nagelafdrukken een eindje van de teentoppen af. Een wasbeer!

Door Europa om wasbeersporen te vinden

Dat is ook wat, enkele maanden geleden zijn Tom Dekker & ik speciaal naar Duitsland geweest om ontbrekende sporen van wasberen vast te leggen voor Diersporengids.nl. En nu ligt er een haast perfecte prent van een achtervoet gewoon in een plas vlak bij huis!

Ik heb standaard een liniaal bij me voor dit soort gevallen. Ik kan op zich met mijn handen tot op de millimeter iets opmeten, maar als iets dergelijks gevonden wordt wat als bewijs moet dienen gelden toch andere algemene regels. Meteen een appje naar Tom gestuurd, die er ook geen twijfel over had. Ook Annemarie van Diepenbeek, Nederlands voornaamste sporenspecialist, had er geen enkele twijfel over. Mooie vondst!

De pers pikt het op

De lokale krant wilde er aandacht aanbesteden. Een prachtig artikel die haast de halve voorpagina bestreek van de lokale editie. Voor het eerst een wasbeer in Deventer is op zich ook best bijzonder natuurlijk. Maar toen pikte het ANP het op. Hoe zoiets werkt is mijn nog steeds niet duidelijk, want het is zeker niet de eerste keer dat een wasbeer opduikt in Nederland. Maar sindsdien was het chaos. Via de Persgroep die ook eigenaar is van de lokale de Stentor verscheen het artikel ook op de website van het AD. Niet veel later daarna pikte ook de Telegraaf het op. Toen begonnen ook de telefoontjes binnen te komen. Of de foto gebruikt mocht worden in de uitzending van Tijd voor Max en een live interview op Radio 5. Tot zover de dinsdag.

Dinsdagavond heeft het gesneeuwd! Tom & ik besloten op woensdagochtend nog eens te gaan kijken of we nieuwe sporen van het beestje kunnen vinden. Heel veel mooie sporen gezien, maar helaas niks van een wasbeer. Toen werd ik wederom gebeld, ditmaal door RTV Oost. Of ze langs konden komen voor een radio interview en opnamen voor een item op TV (tip, vanaf 7 min. 35 sec.). Van sporenzoeken kwam het niet meer 🙂

Toch mooi dat er in de landelijke media weer even aandacht is voor spoorzoeken. Een oude kunst die heden ten dage wel degelijk nut heeft!

Meer weten over sporen? Kom dan op één van onze cursussen of workshops. Zoek je een sporengids? Neem dan een kijkje naar de Weylin Veldgidsen reeks, of onze digitale Diersporengids.nl. Blijf op de hoogte van onze activiteiten en krijg maandelijks bijzondere sporen en weetjes via onze nieuwsbrief Digitale Sporen.