Site Overlay

En dan opeens sporen van de wolvin, mèt welpen!

Geplaatst: 28 augustus 2020

Als je Weylin Tracking al een tijdje volgt, dan weet je dat we gefascineerd zijn door de wolf. Het maakt niet voor niets deel uit van het logo! Een paar maand geleden was de laatste workshop voor de zomervakantie. Samen met de vrijwilliger van de dag Christiaan besloten we vroeg af te spreken. Zo konden we samen eerst nog wat gaan sporenzoeken. Dat deden we in wolvengebied, je weet maar nooit 🙂

Het weer zat niet zo mee, in de auto onderweg was er nog een regenbui. Op zich niet verkeerd, want het was echt loeiheet die periode. Ook was het weer zo’n lange droge periode waar we er helaas teveel van hebben de laatste jaren. Voor de sporen is het natuurlijk minder. Wat in de nacht gemaakt is wordt dan weer weggespoeld. 

We troffen elkaar op de afgesproken parkeerplaats en wandelden het bos in. We bespraken de workshop, en nog zo wat van die zaken die ons (en de hele wereld op dat moment) bezig hield. Toen sloegen we af, een kleiner pad op. Na een meter of honderd viel ons oog op een stel prenten (spoorzoekertaal voor pootafdrukken van dieren) voor ons op het pad… Wat is dat nou?!?

Links een prent van de wolvin. Rechts twee overlappende prenten van een welp.

Prenten van een heuse wolf! Ik herkende de prenten zelfs, ze waren van het vrouwtje in dat gebied. Haar prenten heb ik vele malen opgemeten toen ik nog vrijwilliger was bij Wolven in Nederland. Maar het hield nog niet op, haar prenten werden vergezeld door een hele serie andere prenten die er kris-kras omheen stonden. Veel kleinere prenten, onmiskenbaar van jonge wolven, van dit jaar! Het verschil tussen prenten van volwassen en jonge wolven is standaard onderdeel van onze workshop wolvensporen. Ze waren gezamenlijk uit het bos het pad op gekomen, en een tiental meters verderop er weer ingegaan.

Toen ging er een belletje rinkelen… Die regen van een half uurtje geleden! Deze prenten waren duidelijk vers. Geen druppel regen was er op gevallen… En zandkorrels waren nog ‘opgestapeld’. Dit was ècht kakelvers…

Hoe bijzonder is het dat we in Nederland weer zo’n prachtig dier hebben! En dat ze soms véél dichterbij zijn dat we denken. Momenten van kippenvel voor mij!

Wil jij ook meer leren over wolvensporen?
Regelmatig geven wij een workshop wolvensporen waarin we de diverse wolvensporen uitvoerig behandelen. Hoe herken je wolvendrollen? En hoe herken je pootafdrukken van een wolf? Wat zijn de verschillen met de afdrukken van hond? Deze onderwerpen, en nog veel meer, komen deze dag aan bod. Via onze nieuwsbrief en facebookpagina blijf je op de hoogte van onze activiteiten en nieuwe data.

Tevens bieden wij een online cursus wolvensporen aan. Die heeft dezelfde informatie als onze workshop wolvensporen, maar dan geheel online.