Site Overlay

Jeroen Kloppenburg

Al jong trok ik erop uit om de wereld om mij heen te ontdekken. Zo bouwde ik een hut in de buurt van de buizerdnest. Het was de eerste keer in lange tijd dat een buizerd weer nestelde in mijn omgeving en zo kon ik de gebeurtenissen goed observeren. Of ik ging vogels kijken in de uiterwaarden langs de IJssel. En natuurlijk op ‘overlevingstocht’ met vrienden voorzien van ons zelf samengestelde ‘overlevingspakket’. In mijn diensttijd maakte ik voor het eerst kennis met tracking. Alhoewel dat mantracking betrof, was mijn interesse in sporenzoeken gewekt.

Alhoewel die interesse in sporen nooit is weggegaan ben ik die pas goed gaan ontwikkelen na het volgen van de opleiding tot IVN Natuurgids. Onderdeel van die opleiding was een excursie en lezing over diersporen. Daar werd ik toen ècht door gegrepen, en het heeft me sindsdien ook niet meer losgelaten. Fascinerend vind ik het hoe sporen de aanwezigheid van dieren verraden. Later leerde ik ook hoe ik aan de sporen het gedrag kon zien, terwijl de dieren zelf hun best deden voor mij verborgen te blijven! Toen ik bewuster werd van mezelf, en mijn invloed op de omgeving, opende zich de mogelijkheden die dieren van dichtbij te observeren. Zonder ze te verstoren terwijl ze zich bezig hielden met hun dagelijkse leven. Ik heb dan tevens de mogelijkheid mooie foto’s te maken van deze dieren. Dat doe ik dan ook graag. In mijn vrije tijd ben ik tevens coördinator van de Dassenwerkgroep van het IVN in Deventer, en ben ik gebiedscoördinator van twee gebieden van het landelijke ottermeetnet. Diersporen maken een integraal deel uit van mijn leven.

Diersporen zijn voor mij een passie waar ik dagelijks tijd aan besteed. Ik zie er een uitdaging in om die kennis op didactisch doordachte wijze over te brengen. Om een zaadje te planten en mensen die verder te laten cultiveren. Om ingewikkelde kennis toegankelijk te maken. Een deel van die kennis kan ik overbrengen via deze website, maar veel is niet in tekst te vangen. Dat kan slechts ‘hands on’. Dat doe ik met veel plezier samen met Tom Dekker. Ik hoop je te ontmoeten op een van onze activiteiten!