Site Overlay

Opleiding Diersporen en Spoorzoeken 2022

Voor iedereen die zich ècht verdiepen wil in de wereld van diersporen. Over een periode van een half jaar gaan we in het veld aan de gang met onze innovatieve werkvormen. Webinars worden gebruikt om je voor te bereiden op de praktijk in het veld. Voor wie wil is er een Facebook- en een Whatsappgroep beschikbaar om tussendoor feedback te krijgen. Gedurende de cursus hebben cursisten gratis toegang tot onze digitale Diersporengids.nl.

Praktische informatie

Alle velddagen van 10:00-15:00, opgedeeld in twee groepen. De eerste groep op zondag en de andere op dinsdag. Locatie: diverse locaties rond de Veluwe en omgeving Deventer. Webinars op donderdagavond van 19:30-20:30 via Zoom. Gedurende de cursus hebben deelnemers gratis toegang tot Diersporengids.nl.

Benodigdheden

Goede buitenkleding, notitieboekje & potlood, dagrugzak, drinken en lunch. Eventueel verrekijker en fotocamera.

Prijs

Kosten €495,- (inc. BTW). Bij opgave dient een aanbetaling van €195,- (inc. BTW) te worden voldaan. Na ontvangst van deze is de plek definitief gereserveerd. Het restant dient te worden voldaan in januari 2022. Betaling in termijnen is mogelijk.

Data en beschikbaarheid

Groep I (zondagen): 6 februari, 13 maart, 27 maart, 10 april, 15 mei, 29 mei en 12 juni 2022 – Laatste plaatsen
Groep II (dinsdagen): 8 februari, 15 maart, 29 maart, 12 april, 17 mei, 31 mei en 14 juni 2022 – Plaatsen vrij
Online sessies (beide groepen, 19:30-20:30), 10 maart, 24 maart, 7 april, 12 mei 2022.

Opgave

Voornaam:*
Deze naam staat tevens op een eventueel certificaat.

Achternaam:*

Straat en huisnummer:*

Postcode:*

Woonplaats:*

E-mail:*

Nogmaals E-mail:*

Telefoon:*

Aantal personen:*
Indien meerdere personen deelnemen vermeldt u de namen hieronder bij vragen. Dit voor eventuele certificaten.

Welke groep? Zondag of dinsdag. En heeft u aanvullende vragen of opmerkingen?

Een ree is een?*
(spamcheck, helaas nodig)


  Ik ontvang graag Digitale Sporen, de maandelijkse nieuwsbrief.

Marketingtoestemmingen: Weylin Tracking gebruikt Digitale Sporen om contact met u op te nemen en om updates, nieuws rondom de activiteiten van Weylin Tracking en allerhande sporenweetjes, links & downloads aan te bieden.
U kunt op elk moment van gedachten veranderen door op de link Abonnement opzeggen te klikken in de voettekst van elke email die u van ons ontvangt, of door contact met ons op te nemen. We zullen uw gegevens met respect behandelen. Bezoek onze website voor meer informatie over onze privacypraktijken. Door het vinkje hierboven te plaatsen, stemt u ermee in dat wij uw gegevens mogen verwerken in overeenstemming met deze voorwaarden.


Met het versturen van uw opgave verklaart u zich bekend en akkoord te zijn met onze algemene voorwaarden en privacy policy.Voor de velddagen kiezen we afwisselende gebieden.

Omschrijving

Tijdens de jaaropleiding diersporen neem je deel aan workshops verdeeld over een half jaar. Elke workshop behandelt een aspect van diersporen. Tussen de workshops door oefen je het geleerde in je eigen omgeving. Op deze wijze is er echt tijd een bepaald onderwerp uit te diepen. Eerst in een workshop onder begeleiding van een ervaren instructeur. Vervolgens maak je het geleerde eigen in je vertrouwde omgeving. Een besloten Facebook groep is beschikbaar voor feedback en extra ondersteuning. Tevens is daar extra lesstof beschikbaar. Online sessies worden gebruikt voor theoretische onderdelen, en onderdelen die met behulp van video verduidelijkt worden. Gedurende de opleiding hebben cursisten gratis toegang tot onze innovatieve Diersporengids.nl. Het lesprogramma van de tweede groep is dezelfde als die van de eerste (zie hieronder). Waar de eerste groep op zondag gegeven wordt, vallen de dagen van de tweede groep op dinsdag. De tweede groep is hierdoor geschikter voor professionals die een door de weekse dag willen.

De workshops worden gegeven op afwisselende locaties in het midden en oosten van het land. We beginnen om tien uur, en eindigen rond drie uur in de middag. Soms kan er sprake zijn van een uitloop. Aan het eind zitten de hoofden boordevol met nieuwe informatie! De opleiding wordt afgesloten met een kort schriftelijk examen waarvan de uitslag op het diploma vermeld wordt.

Meestal zijn er twee instructeurs aanwezig. Meer informatie over de instructeurs is hier te vinden. Veel van de locaties zijn bereikbaar met het openbaar vervoer. Een enkele keer ligt deze iets verder. Waar mogelijk kunnen we deelnemers met elkaar in contact brengen zodat mensen kunnen samen rijden.

Spoorzoeken (Veluwezoom, Dieren)
In deze eerste workshop behandelen we de basis voor het spoorzoeken. Zonder een degelijk fundament staat geen huis! Wat nemen we mee het veld in? Je kan te veel mee nemen, maar ook te weinig. Je moet ook leren zien waar je sporen vinden kan. Dat gaan we doen door het landschap te lezen, maar ook een kaart. Elk dier maakt anders gebruik van het landschap, en met dat besef komt de kennis waar op zoek te gaan. En hoe meet je die sporen vervolgens op zodat je deze opzoeken kan in een veldgids? En als je er dan alsnog niet uitkomt, hoe leg je een spoor (fotografisch) vast zodat een derde persoon zonder voorkennis het spoor juist beoordelen kan? Ook gaan we je helpen met een vast sporengebied in je eigen gebied en het vinden van een zitplek (sit spot). Dit zullen de plekken zijn waar je de kennis van de opleiding verder zult uitdiepen.

Deelnemers hebben tijdens de cursus toegang tot Diersporengids.nl.

Prenten (Wekeromsezand, Wekerom, Veluwe)
De prent, spoorzoekertaal voor een voetafdruk, is hèt schoolboek voorbeeld van een dierspoor. Een prent vertelt veel meer over een dier dan je in eerste instantie zou kunnen denken. Het vertelt je over welk dier het gemaakt heeft. Maar ook over het geslacht en de leeftijd. De vorm kan ons nog veel meer vertellen. Want waarom heeft een hoefdier eigenlijk hoeven? En hebben katten de nagels doorgaans ingetrokken terwijl honden dat niet doen? We gaan leren denken vanuit het dier, geen rijtjes drillen. Waarom is een voetvorm zo geëvolueerd? Zo ontstaat een dieper begrip waarom de prent eruitziet zoals deze voor je op de grond ligt. Ook wanneer deze slechts gedeeltelijk zichtbaar is, of het voor jou een onbekend dier betreft.

Gangen (Kootwijkerzand, Kootwijk, Veluwe)
Een gang is de wijze waarop een dier zich heeft voortbewogen. Elk dier heeft zijn eigen standaardgang. Een ree stapt al knabbelend door het bos, een marter hoopt met zijn martersprong een prooidier te verrassen. Een ree in draf voelt zich onrustig, in galop is er volop paniek. Het herkennen van de gang verteld ons dus wat over hoe het dier zich voelde en wat het deed. Bij onduidelijke prenten kan de gang ons ook helpen bij de determinatie van de maker. Wanneer een verregende kattenprent op een marterprent lijkt maar duidelijk in stap heeft gelopen is marter onwaarschijnlijk. Ook is herkennen van de gang de basis voor het sporen volgen, het dier over langere afstand kunnen volgen.
Uitgelegd in vrijwel elk sporenboek, maar slechts weinigen die de kennis daaruit opnemen kunnen. Jeroen heeft een workshop ontwikkeld waarmee iedereen zich deze kennis eigen maken kan. Op interactieve wijze leer je te denken vanuit het dier. Op deze wijze kan je na enige oefening de bewegingen van een dier ‘lezen’, ook die buiten de standaard gangen vallen.

Naast de werkvormen is er uiteraard ook tijd voor in het veld gevonden.

Sporen (Ossenwaard, Deventer)
Het Nederlands is gezegend met één woord waar alle soorten sporen van dieren worden ondergebracht: sporen. In het Engels worden ze gesplitst in track (voetsporen) en sign (alle andere sporen). In de workshops prenten en gangen werden de voetsporen reeds behandeld. In deze workshop behandelen we de andere sporen. We gaan kijken wat uitwerpselen ons vertellen over de maker. Er zijn verschillende aspecten van uitwerpselen die ons veel vertellen. Denk bijvoorbeeld aan de vorm, inhoud en locatie. Dieren wonen natuurlijk ook ergens. Ze doen dat allemaal op hun eigen manier. Soms verschillen die erg van elkaar, soms lijken ze ook erg op elkaar. Want wanneer is een holletje in de grond van een bosmuis, of een woelmuis? Verder kijken we naar vraatsporen, insectensporen en nog veel meer.

Naast bekende spoortypen zoals pootafdrukken en uitwerpselen zijn ook onderwerpen als veren, braakballen en schedels onderwerp van de cursus.

Leren waarnemen (Oxerhof, omgeving Deventer)

Sta stil. De bomen voor je en het struikgewas naast je zijn niet verdwaald.
Waar je bent is Hier, en je moet het behandelen als een krachtige vreemdeling,
en het toestemming vragen het te leren kennen, en jou te leren kennen.
Het bos ademt. Luister. Het antwoord, ik heb deze plek rond jou gemaakt.
Als je weggaat kom je misschien terug, en noem je het Hier.
Geen twee bomen zijn hetzelfde voor de raaf,
geen twee takken hetzelfde voor de winterkoning.
Als je niet weet wat een boom of tak doen, dan ben je waarachtig verdwaald.
Sta stil, het bos weet waar je bent. Je moet het jou laten vinden.
“Verdwaald”, door David Wagoner

In deze workshop gaan we ons bewust worden van onze invloed op onze omgeving. Wij zijn de gehele dag gericht en met focus bezig. We gunnen ons nog maar weinig rust. Zelfs in het bos walsen we op zo’n tempo door dat dieren zich reeds lang uit te voeten gemaakt hebben ruim voordat we ze kunnen zien. In deze workshop leer je je cirkel van verstoring kleiner te maken dan de cirkel van waarneming. Dat, tezamen met alle kennis opgedaan in deze jaaropleiding maakt bijzondere ontmoetingen mogelijk. Daarbij overigens geen zweverige geitenwollensokken praat. De rust die je ervaart is reëel.

Sporenvolgen (Wekeromsezand, Wekerom)
In deze workshop gaan we sporen leren volgen. Het staat ook wle bekend onder de Engelse term trailing. Dat vergt weer heel andere vaardigheden als bij het determineren van enkele sporen. Het volgen van een groot dier op een zandpad is één, maar wat wanneer die het pad verlaat en zijn weg vervolgd op de humusrijke ondergrond? Ook gaan we zogenaamde pressure releases leren zien. Het lijkt nu misschien onmogelijk te kunnen zien of iemand bijvoorbeeld naar links of naar rechts keek. Maar met enige oefening kan iedereen dit leren zien.
Een spoor daadwerkelijk kunnen volgen is erg leuk om te kunnen doen. Het geeft een inkijk in de wereld van het dier welke anders verborgen was gebleven. We zijn voor deze workshop in een sporenrijke omgeving waar we het spoor van een dier gaan oppakken en volgen. Ook bestuderen we onze eigen voetafdrukken, want uiteindelijk is er geen verschil in de pressure releases van dier en mens.

Sporen II & Certificaat Uitreiking (Oxerhof, Deventer)
De laatste workshop gaan we nog meer sporen behandelen die niet in voorgaande workshops behandeld zijn. Ook kunnen we onderwerpen waar nog extra uitleg gewenst is, of gemiste workshops behandelen. Daarna is het tijd voor een toets waarin jij en wij het afgelopen jaar gaan evalueren. We sluiten de cursus af met een drankje in een prachtige omgeving..