Site Overlay

Lowland Photographer of the Year 2021

Geplaatst: 11 april 2022

Op zaterdag 2 april was er dan eindelijk de bekendmaking van de winnaars van de natuurfotografie wedstrijd de Lowland Photo Contest. Die zou eigenlijk reeds in december van 2021 plaatsvinden, maar door corona moest deze uitgesteld worden. Ik (Jeroen van Weylin) heb meegedaan met een foto van een otter die ik gemaakt had in de grachten van de oude Hanzestad Zwolle.

Toen ik er lucht van kreeg dat daar een otter gezien was bedacht ik me geen moment en kwam ik in contact met de booteigenaar. Die hoorde de otter regelmatig op het vlot een visje eten. Gebruik makende van speciale hardware installeerde ik een camera. Een sensor zou de camera wakker maken en vervolgens een foto laten maken. Het heeft enkele weken geduurd voordat alles goed werkte. Toen ik terugkeerde waren er zo’n 3000 foto’s gemaakt. En op precies één foto klopte alles… Dat is de foto hierboven, waarop otter Eenoog precies zo staat zoals ik van tevoren bedacht had. Kijk je goed op de foto, dan zie je dat Eenoog blind is aan zijn rechteroog.

Nu ben ik absoluut geen wedstrijd fotograaf. Ik leg dieren vast omdat ik die dan gebruiken kan in onze veldgidsen. Maar diverse natuurfotografen die wel ervaren zijn met wedstrijden raadden mij aan deze foto in te sturen. In november 2021 kreeg ik te horen dat ik één van de finalisten was. Dat mijn foto de categorie Mens & Natuur zou winnen had ik stiekem wel een beetje op gehoopt… Van ervaren natuurfotografen had ik begrepen dat die kans groot was. Maar dat de foto dan óók tot overall winnaar van de Lowland Photo Contest 2021 werd uitgeroepen had ik echt niet verwacht. Ik heb hiermee de titel Lowland Photographer of the Year 2021 (LOWPOTY21) mee verdient. Heel, héél erg blij mee.

Otter Eenoog kan er zelf niet meer van genieten, hij is in de week voor de bekendmaking dood gevonden. Langs een gracht in Zwolle Zuid, waar hij van ouderdom gestorven is.

Ben je benieuwd naar het hele verhaal? Bekijk dan de vlog die ik destijds van het maken van de foto gemaakt hebt. Vergeet niet de Nederlandse ondertiteling aan te zetten.