Site Overlay

Sneeuw! Een paradijs voor spoorzoekers

Geplaatst: 23 december 2023

Sneeuw… Daar wordt een spoorzoeker blij van! Helaas is er in Nederland niet meer zo vaak sneeuw. Dus reisde ik af naar Duitsland, samen met vrijwilliger van het eerste uur, Tom Dekker. We bezochten daar bevriende spoorzoekers waar we regelmatig mee afspreken. We vonden prachtige sporen! Geniet je met ons mee?

Ga voorbereid op pad

  • Breng snel sporen op naam
  • klein genoeg om standaard mee te nemen
  • Bevat alle relevante dieren voor West-Europa
  • Bevat de prenten van meer dan 100 zoogdieren, vogels, ongewervelden, reptielen en amfibieën
Weylin veldgids loopsporen van West Europese dieren ligt op een tafel met een verrekijker.

Liever lezen dan de video bekijken?

In deze vlog laat ik je een heleboel sporen in de sneeuw zien. Van ondermeer eekhoorn, vos, hermelijn en edelherten. Ik ben samen met Tom, vrijwilliger bij Weylin Tracking, op bezoek bij Simone Roters. Een bevriende spoorzoeker uit Duitsland. We beginnen de vlog op dag twee, hoog in de heuvels waar nog veel sneeuw ligt…

Spoorzoekers in de sneeuw.
Aangekomen op dag twee. Het gaat een prachtige dag vol sporen worden…

Goeiemorgen. We zijn denk ik een aardig stukje in Wat zouden we in hoogte omhoog zijn gegaan Tom? Meter of vijftig? Ja, we zijn in ieder geval een stukje hoger. Geweldig. Hele mooie sneeuw. Er zou gisteren heel veel sneeuw vallen. 4 tot 20 centimeter, maar dat is niet doorgegaan. Maar ik vind dat niet zo erg. Het is nou de zaterdag en de afgelopen dinsdag heeft het hier voor het laatst gesneeuwd. En het is echt hele mooie sneeuw, hele mooie poedersneeuw. Dus ja, alles wat er gelopen heeft, dat kunnen we zien. Dus we zijn bijna compleet. We hebben een groepje spoorzoekers uit Duitsland. Simone is beneden nog aan het wachten op Axel. Axel leeft hier ook een bedrijf waarbij hij de cursussen in diersporen geeft. Dus daar wachten we nog op en dan gaan we aan de wandel.

Het is echt een mooi sneeuwspoor. Simone zei nog, En 10 seconden later vinden we een marterspoor. Het is eigenlijk het eerste echte sneeuwspoor. Want het is natuurlijk een spoor in de sneeuw. Maar heel veel dieren die lopen heel anders wanneer ze in de sneeuw zitten. Je ziet telkens twee prentjes, twee prentjes, twee prentjes. En dat komt omdat ze landen op hun voorpootjes. En dan zetten ze zich af. En op de plek waar de twee voorpootjes hebben gestaan landen dan ook de achterpootjes. Ja, mooi. We zoeken naar het volgende spoor.

Prachtige knaagsporen van een haas.
Prachtige knaagsporen van een haas. De prenten voor dit struikje lieten precies zien hoe de haas gestaan had. Dat doet sneeuw!

Mooie dag, we hebben een hoop mooie dingen gevonden. We hadden net een houtsnip. Was eventjes kijken. Maar we zien vaak dat die nagel van teen 3 staat binnen gedraaid. Dat was hier ook heel mooi te zien. Eindje verderop had een haas gelopen. Dat was natuurlijk wel mooi. Maar we hebben vrij veel haas gezien, zo, bijzonder op zich niet. Maar toen ging die ook nog knabbelen. Je kon echt heel mooi zien hoe die aan een struik had geknabbeld. Al die takjes mooi, 45 graden eraf. Lagen nog wat hazenpoepjes ook. Nu volgen we een spoor van Edelherten. Hey Dekker. 1, 2, 3, 4, 5. Zou er dus allemaal 5 of 6 kunnen zijn, denk ik.

Urinesporen ertussen… Ja, de’r had er eentje geurineerd, al lopende.

Ook gaaf. Een kleine marter. hermerlijn zou kunnen zijn. Die liep eerst over wat stammetjes. Dus heel mooi de prenten, heel mooi de nageltjes, werden mooi afgedrukt. En Tom en Simone zijn er al eventjes mee bezig. Maar hij loopt hier overal wel rond, hè. Het is echt, hij leeft hier ergens En er zijn ook veel muizensporen ook. Dus er is hier ook genoeg te eten voor het beestje. Wat hebben we verder nog gevonden? Toen straks ook nog die edelhertensporen, Tom? We zijn over een golfterrein heen gelopen. Een hele groep edelherten had daar sneeuw weg gekrabt. Daar hebben ze gelegen, maar daar hebben ze ook gegeten. Daar was wat gras opgegeten. Uitwerpselen. Mooie sporen. Kijk even nog wat met dat hermelijntje kunnen.

Ik wijs een prent van een eekhoorn aan. Je kan twee polskussens zien. Een bladzijde met de sporen van eekhoorns uit de weylin veldgids loopsporen van west-europese dieren staat in de foto voor extra informatie.
Eekhoorns hebben aan de voorvoet twee polskussens. Die kan je terugvinden in hun prenten. In de sneeuw al helemaal!

Je kan hier een mooi voorvoet zien. Van een eekhoorn. Als je goed kijkt, dan zie je de twee polskussens. Ja, dat maakt het dan meteen een eekhoorn. Even je echt, want dit is… En dit gaat bijna loodrecht omhoog. Ik weet niet wat hij hier precies gedaan heeft, maar… Het is wel prachtig. Hier heeft hij echt heel hard afgezet. Met zijn twee voetpootjes. Ook weer een eekhoorn, maar je moet heel goed kijken. En dan zie je hier en hier ook de achterpootjes. Maar die zijn niet door het sneeuw heen gegaan. Mooi hoor.

Zo gebeurt er opeens weer heel veel. hermelijntje, eekhoorntje. We hadden nog niet zo mooi eekhoornsporen gevonden. Het is alweer een uur of één. We hebben behoorlijk wat gelopen. En daar staat achter nog een omgevallen boom. En daar hadden marter overheen gelopen. Boom- of steenmarter, is niet zo goed te zien aan grootte. oops, eventjes eronder door… Her en der zijn de bomen omgevallen…

We lopen nu terug naar de auto. Het is de bedoeling bedoeling dat we bij de auto wat eten en drinken. Weer een marter?l Simone heeft weer mooie gebonden gallop van van een marter gevonden.

Dus eerst de twee voorpootjes. En op die plek dan lopen we de twee achterpootjes, mooi hoor. Eerst dus waarschijnlijk van een hermelijn. Maar deze is wel een stuk groter. Dus dit moet echt wel steen- of boommarter zijn.

Klein eindje lopen, dan zijn we bij de auto, pauze doen. En dan hebben we vanmiddag nog wat in de planning. Mooie beversporen. We zijn net onder een brug geweest. Er waren nog wat mooie wasbeerhondsporen. Silvia had nog wel wat kenmerken die voor mij wel redelijk nieuw waren. Wasbeerhondsporen zien we ook niet elke dag. Dus dat is ook best leuk Om zo kennis met elkaar uit te wisselen. Super! We gaan geloof ik naar nòg een brug.

We kijken op het scherm van een mobiel. Iemand maakt met de mobiel foto's van enkele prenten van wasbeerhonden.
Onder een brug vinden we prachtige wasbeerhond prenten. Yay!

Zo jongens, laatste dag. Weer wat mooie sporen scoren. Ik wil nog een wasbeertje. Of een das. Die hebben we nog niet gezien. We gaan op zoek.

Vandaag een beetje een tempo dag. We hadden wel een aardig tempo. We liepen over wat grotere wegen. Die waren ook helemaal platgereden. Het is een populair wandelgebied ook. Tom zei al van, laten we een wat kleiner pad nemen. Dit is echt een… Wat is het? Het is eigenlijk een pad gemaakt. Ik denk… Toen ze een keertje hier bomen ging kappen. En we waren van het pad af. Wat hadden we eerst wasberen, Tom? Wasberen en… Er loopt hier ook vos rond Maar dat zien we hier overal wel. Het is wel mooi maar De mensen zijn echt allemaal overal worden sporen gevonden. Het toen straks ook een hele mooie drinkplaats. Waar blijkbaar herten en alles regelmatig heengingen. Die hadden van allerlei nog wat zoals zand en modder aan de poten. En als ze dan weg liepen, dan viel dat allemaal op de grond. Heb je wat, Tom? Tom heeft wat gevonden ook. Even kijken

Drie spoorzoekers wandelen een natuurgebied in. Rechts op de foto staat een Duits 'naturschutzgebiet' bord.
En voor we het beseffen wandelen we alweer de derde en laatste dag in.

Wat heb je gevonden, Dekker? Wasbeer weer? Dat is precies hoe wasberen lopen. Oh, daar, ja. Bij jouw tussen je voeten in. Blijft er wel mooi. We hebben nu al een tijdje een spoor van een hond Een hondachtige! En die blijft maar in een hele keurige draf lopen. goudjakhals voor. We waren daar toch eigenlijk al een hele tijd een beetje naar op zoek. Dus het begint ook toch wel een beetje spannend te worden. Want als een dier zo lang in een keurige draf loopt, dat is voor een hond niet echt logisch. Zeker hier niet. Want ja, het is allemaal sneeuw, want het is een beetje glad. Dus als er een mens langsloopt, dan ja, zo’n hond, die gaat niet, maar de hele tijd in draf lopen. Tenzij die persoon aan het hardlopen is maar geloof me. Er wordt hier behoorlijk geglibberd en gegleden. Dus ja, dat klopt niet helemaal. En dit is ook zeker veel te groot voor een vos. Dus het lijkt echt toch wel op dat we ook nog wel het spoor van een goudjakhals gevonden hebben. Dat is wel gaaf. We zijn er allemaal een beetje aan het fotograferen en aan het vastleggen. Dan kunnen we dat allemaal weer meenemen in ons archief.

Nog mooie sporen van een zwijn. Alles grondig overhoop gehaald hier. Een paar kleine, ja, die zijn nog niet zo heel oud. Jonge zwijntjes, ook nog. Mooie loopsporen dat je kan zien dat die zwijnen de neus in de grond steken.

We zijn bijna terug bij de auto. Dus, dit was het voor ons. Of niet Dekker! Mooie drie dagen in de sneeuw gehad. Een LIKE zou heel erg gewaardeerd worden. En vergeet je uiteraard niet te abonneren. Zie ik je de volgende keer!