Site Overlay

Sneeuw! Een paradijs voor spoorzoekers!

Geplaatst: 13 januari 2021

Terwijl ik dit schrijf wordt er voor de komende dagen sneeuw voorspeld. Dat is dan ook het moment waarop het hart van de spoorzoeker sneller begint te kloppen. Want sneeuw, dat betekent veel zichtbare sporen! In deze blog een paar mooie, eenvoudig te herkennen diersporen in de sneeuw.

De pootafdrukken van een das in de sneeuw.


Op de foto het spoor van een das in de sneeuw. De prenten (voetafdrukken) waren goed zichtbaar. Prachtig toch! In de sneeuw wordt het onzichtbare zichtbaar, je kunt goed zien waar welke dieren gelopen hebben en ook wat ze gedaan hebben. Op pad gaan dus…

In de sneeuw zie je hoe dieren lopen

De sporen van een bosmuis, eekhoorn en een haas in de sneeuw.


Hierboven in de eerste serie van drie foto’s links het spoor van een bosmuis, in het midden een eekhoorn en rechts van een haas of konijn. Al deze dieren gebruiken normaal een galop als manier van bewegen. Je ziet dan telkens groepen van vier losse prenten (voetafdrukken) bij elkaar met een ruimte tussen de prentgroepen (waar het dier gesprongen heeft). Bij een galop komen eerst de voorvoeten op de grond en dan springen de achtervoeten er overheen. Bij de eekhoorn en haas op de foto’s hierboven zijn de onderste twee prenten dus de afdrukken van de voorvoeten en de bovenste de afdrukken van de achtervoeten. Probeer maar eens zelf na te doen. Kun jij zo lopen als een eekhoorn?

Verschillende pootafdrukken in de sneeuw

Bij de tweede serie foto’s hieronder zie je links het spoor van een houtduif, in het midden van een reiger en rechts die van een vos. De tenen van een houtduif hebben dezelfde lengte en zie je in het midden een kromming van de voorste teen. Bij de reiger verspringt de onderste teen iets ten opzichte van het midden. Dit hebben alle reigerachtigen. Rechts zie je de sporen van een vos. De afdrukken van de achtervoeten staan hier rechts en die van de voorvoeten links. De voorvoet is iets groter en breder dan de achtervoet. De prenten zijn langer dan breed. In de prenten kun je een kruis tekenen tussen de tenen (de X van foX).

De sporen van een houtduif, reiger en vos in de sneeuw.


Als laatste hieronder het spoor van poekie, alias Felix Catus oftewel de kat. Een prent van een kat is rond en meer breed dan lang. Een spoor dat veel te vinden is in Nederland!

Wil jij de makers van sporen in de sneeuw kunnen achterhalen? Met onze Weylin Veldgids Loopsporen kan dat! Bestel hem in onze webshop.

Een spoor van een kat in de sneeuw.