Geplaatst: 30 augustus 2019
Onze Engelstalige veldgids over de West-Europese prenten nadert zijn voltooiing. En elke keer verrassen we onszelf met hoeveel werk er is gemoeid met de productie van een veldgids. Vooral het tekenen van de prenten kost veel tijd. In deze vlog wil ik je laten zien hoe we die prenten tekenen.
Onze Nederlandstalige veldgidsen over prenten, spoorvolgen en uitwerpselen zijn een paar jaar geleden gepubliceerd. En sindsdien zijn er duizenden exemplaren van verkocht. U begrijpt inmiddels dat we door de jaren heen een grote verzameling tekeningen van prenten hebben opgebouwd. Waarmee we nu klaar zijn om een Engelstalige veldgids uit te brengen.
Laat ik het proces eens uitleggen hoe we die prenten tekenen. De eerste stap is het verkrijgen van een verzameling foto’s van hoe die prenten in het veld te vinden zijn. Zoals je waarschijnlijk weet werkt het in de natuur niet zo dat je naar een gebied gaat en die sporen dan fotograferen kan. We moeten vaak meerdere keren naar een bepaald land of gebied gaan om die foto’s te kunnen maken. Af en toe maken we ook gebruik van dierentuinen. Zoals bijvoorbeeld met onze tekening van de prenten van goudjakhals. Van al deze foto’s proberen we een “gemiddelde prent” te maken. Je weet waarschijnlijk, prenten variëren afhankelijk van het geslacht van het dier. Maar ook bijvoorbeeld de leeftijd en het type grond. Zodra we deze gemiddelde prent hebben, begint de volgende stap. En dat is om de belangrijkste kenmerken van de prent in een computerprogramma te tekenen. Dat doen we in een computer, omdat het in een computer heel eenvoudig is om achteraf enkele millimeters of andere aanpassingen te doen. Zodra deze eerste tekening klaar is, wordt deze verspreid in het Weylin Tracking-team. En besproken en veranderd totdat iedereen tevreden is. Dan is het klaar voor de volgende stap.
Vervolgens wordt de afbeelding afgedrukt. En worden de details van de prent ingetekend. Je denkt misschien, waarom zijn de lijnen niet goed genoeg? Nou, wij vinden dat als we de lijnen intekenen, dit een meer natuurlijkere weergave van het spoor zal geven. Dit geeft ons ook de mogelijkheid om bijvoorbeeld haren of andere kleine details te tekenen die je kunt vinden in een prent die je in het veld gevonden hebt. Zodra dit is gebeurd, scannen we de afbeelding in hoge resolutie terug in de computer voor de laatste bewerking.
Eenmaal terug in de computer is het nog steeds niet klaar. De laatste aanpassingen worden aangebracht. Zoals kleine foutjes bijwerken. Maar als dat eenmaal is gedaan, is de tekening eindelijk compleet! Zoals je ziet, is het inderdaad een behoorlijk lang proces!
En alleen tekeningen van prenten maken nog geen veldgids! We hebben lang nagedacht over bijvoorbeeld het formaat van de veldgids. Het moet klein en licht genoeg zijn om het standaard in je rugzak mee te kunnen nemen.
Onze veldgidsen zijn verkrijgbaar via onze webshop. Via onze nieuwsbrief en facebookpagina blijf je op de hoogte van onze activiteiten.