Je wordt een spoorzoeker door naar buiten te gaan en daadwerkelijk te gaan spoorzoeken. Zo bouw je je zoekbeelden op waardoor het steeds makkelijker wordt om een spoor te herkennen. Tot je uiteindelijk misschien maar een vage afdruk of zelfs een enkele teenafdruk nodig hebt om een determinatie te kunnen maken. Misschien ga je al wel vaak op pad en zou je graag bevestiging krijgen of je op de goede weg bent? Of misschien heb je nog wat moeite en zou je geholpen willen worden? In al deze gevallen is deze terugkomdag voor jou! Deze dag ga je weer met het team van Weylin Tracking op pad en ga je je kennis testen en oefenen. Aan het eind van de dag ga je weer met een heleboel kennis naar huis.
Voor wie?
De terugkomdagen zijn voor iedereen die een cursus heeft gedaan bij Weylin Tracking. Dat kan de uitgebreide cursus diersporen & spoorzoeken of diersporen voor ecologen zijn, maar ook de tweedaagse cursus diersporen of eendaagse cursus wolvensporen.
“Nadat ik enkele jaren geleden de opleiding Diersporen en Spoorzoeken heb gevolgd, heb ik me aangemeld voor de terugkomdag. Wat een inspirerende en waardevolle ervaring was dat! De dag richtte zich voornamelijk op het zelf determineren van sporen en gangen, een interactieve en leerzame benadering om mijn kennis op te frissen.
Jeroen en Tom hadden sporen in het zand gemarkeerd, zodat de cursisten individueel konden beredeneren: “Welk dier heeft dit spoor gemaakt?” of “Welke gang liep dit dier in?” Met behulp van onze veldgidsen gingen we op zoek naar antwoorden. Deze hands-on aanpak maakte de dag niet alleen educatief, maar ook uiterst boeiend.
Al met al was het een fantastische dag vol nieuwe inzichten en hernieuwde motivatie om de natuur in te trekken. Ik ben opnieuw geïnspireerd en kijk ernaar uit om deze doorgebrachte kennis in de praktijk toe te passen. Het is een echte aanrader, en ik heb me al weer ingeschreven voor de volgende terugkomdag!”
– Simone van Velzen, natuurjournalist en specialisme in alpiene flora en fauna.
Praktische informatie
De locaties verschillen per keer en worden hieronder per datum aangegeven. De cursus is van 10:00 tot ongeveer 15:00. Maximaal twaalf deelnemers. Niet inbegrepen zijn eten & drinken en vervoer van en naar de locaties. Lunch wordt genuttigd in het veld.
Deze dag ga je vooral zelf sporen determineren. Door het cursusteam worden sporen gezocht en voorzien van een “geel kaartje” met daarop een specifieke vraag. Zoals “welk dier heeft dit spoor gemaakt”, of “wat is hier gebeurd”. Je gaat de sporen met behulp van je veldgidsen en mededeelnemers determineren. Zodra iedereen daarmee klaar is gaan we de sporen bespreken. Dit is een goede methode om erachter te komen waar je nog aan je kennis werken moet. Door de uitleg achteraf bouw je daar direct aan.
Soms heeft een terugkomdag een thema, zoals sporen langs de kust of het herkennen van botten van dieren. Dit staat in het overzicht hieronder duidelijk aangegeven.
Uiteraard hebben we nog wel een werkvorm achter de hand mocht het aantal sporen in het veld tegenvallen.
Benodigdheden
Goede buitenkleding die past bij het verwachte weertype, notitieboekje & potlood, dagrugzak, veldgidsen met diersporen, drinken en lunch. Eventueel verrekijker en fotocamera. De veldgidsen van Weylin Tracking zijn hieronder mee te bestellen. Je ontvangt de veldgidsen op de Terugkomdag en je bespaart hiermee de verzendkosten.
Prijs
€75,- (incl. BTW) te voldoen bij opgaaf. Na ontvangst van de betaling is de plek definitief gereserveerd.
Data en beschikbaarheid
Zondag 17 november 2024 – Kootwijkerzand. Prenten en gangen in het zand. Vol
Dinsdag 5 november 2024 – Hengforden, Olst. Agrarisch landschap met kans op ottersporen. Vol
Dinsdag 15 april 2025 – Wekeromsezand Focus op prenten. Plaatsen vrij
Zondag 4 mei 2025 – Omgeving Deventer, focus op haren en veren. Albert Pieters geeft een workshop over het gebruik van een microscoop: “Ik ben Albert Pieters, en ben net als jullie gefascineerd door sporen van dieren. Echter soms wil het in het veld niet lukken om met name delen van haren of veren te herkennen, als deze bijvoorbeeld in een uitwerpsel of braakbal zitten, of bij een prooirest worden gevonden. Een andere hobby van mij is microscopie, en daar maak ik gebruik van om te proberen dit soort puzzeltjes op te lossen. Daarover wil ik jullie graag iets meer vertellen op deze terugkomdag. We gaan het hebben over knopen, baardjes, haakjes, medula, cuticula en waarvoor nagellak eigenlijk is bedoeld 😉 ” Plaatsen vrij
Zondag 29 juni 2025 – Deventer, Ossenwaard focus sporen langs het water. Plaatsen vrij
Indien een cursus vol is, kunt u desgewenst op de wachtlijst geplaatst worden. Op de hoogte blijven van nieuwe data? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang ook downloads, kortingen, sporentips en exclusieve video’s.
Opgave
Omschrijving
Deze dag is voor iedereen die een cursus gedaan heeft bij Weylin Tracking, en graag nog weer eens op pad wil. Bijvoorbeeld omdat je graag verder wilt oefenen met wat je eerder geleerd hebt. Maar misschien vind je het ook wel gewoon leuk om weer met het cursusteam van Weylin Tracking op pad te gaan.
We weten natuurlijk niet precies van tevoren wat we gaan aantreffen in het gebied. Maar je kan ongeveer het volgende verwachten:
- Determineren van prenten, de pootafdrukken van dieren.
- Herkenning van gangen. Hoe liep het dier?
- Herkenning van andere sporen, zoals uitwerpselen, haren, botresten, braakballen, holen en nog veel meer.
- De sporen van alle mogelijke dieren komen voorbij. Naast zoogdieren en vogels dus ook van ongewervelden, reptielen en amfibieën.
- Mocht het aantal gevonden sporen tegenvallen, dan nemen we werkvormen mee om zo toch een leerzame dag te hebben. Bij voorkeur zijn dit nieuwe werkvormen die je waarschijnlijk nog niet gehad hebt. Hier kunnen we geen garantie op geven.
- Heb jij kennis van een bepaald type spoor en wil je een voordracht geven? Laat het ons weten en we helpen je hiermee.