Site Overlay

Terugkomdagen

Je wordt een spoorzoeker door naar buiten te gaan en daadwerkelijk te gaan spoorzoeken. Zo bouw je je zoekbeelden op waardoor het steeds makkelijker wordt om een spoor te herkennen. Tot je uiteindelijk misschien maar een vage afdruk of zelfs een enkele teenafdruk nodig hebt om een determinatie te kunnen maken. Misschien ga je al wel vaak op pad en zou je graag bevestiging krijgen of je op de goede weg bent? Of misschien heb je nog wat moeite en zou je geholpen willen worden? In al deze gevallen is deze terugkomdag voor jou! Deze dag ga je weer met het team van Weylin Tracking op pad en ga je je kennis testen en oefenen. Aan het eind van de dag ga je weer met een heleboel kennis naar huis.

Voor wie?

De terugkomdagen zijn voor iedereen die een cursus heeft gedaan bij Weylin Tracking. Dat kan de uitgebreide cursus diersporen & spoorzoeken of diersporen voor ecologen zijn, maar ook de tweedaagse cursus diersporen of eendaagse cursus wolvensporen.

Diverse deelnemers zitten op de knieën op het zand en bestuderen diersporen.
Op de terugkomdag gaan je vooral zelf sporen determineren. Deze worden daarna uitgebreid met de deelnemers besproken.

Praktische informatie

De locaties verschillen per keer en worden hieronder per datum aangegeven. De cursus is van 10:00 tot ongeveer 15:00. Maximaal twaalf deelnemers. Niet inbegrepen zijn eten & drinken en vervoer van en naar de locaties. Lunch wordt genuttigd in het veld.

Deze dag ga je vooral zelf sporen determineren. Door het cursusteam worden sporen gezocht en voorzien van een “geel kaartje” met daarop een specifieke vraag. Zoals “welk dier heeft dit spoor gemaakt”, of “wat is hier gebeurd”. Je gaat de sporen met behulp van je veldgidsen en mededeelnemers determineren. Zodra iedereen daarmee klaar is gaan we de sporen bespreken.

Dit is een goede methode om erachter te komen waar je nog aan je kennis werken moet. Door de uitleg achteraf bouw je daar direct aan. En uiteraard is dit een leuke reden om nog weer eens met het Weylin team op pad te gaan!

Uiteraard hebben we nog wel een werkvorm achter de hand mocht het aantal sporen in het veld tegenvallen.

Benodigdheden

Goede buitenkleding die past bij het verwachte weertype, notitieboekje & potlood, dagrugzak, veldgidsen met diersporen, drinken en lunch. Eventueel verrekijker en fotocamera. De veldgidsen van Weylin Tracking zijn met korting op de cursusdag te koop.

Prijs

€75,- (incl. BTW) te voldoen bij opgaaf. Na ontvangst van de betaling is de plek definitief gereserveerd.

Data en beschikbaarheid

17 november 2024 Kootwijkerzand – Plaatsen vrij

Indien een cursus vol is, kunt u desgewenst op de wachtlijst geplaatst worden. Op de hoogte blijven van nieuwe data? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang ook downloads, kortingen, sporentips en exclusieve video’s.

In het zand staan de sporen van een dier. Kaartjes met daarop een V (voorpoot) en een A (achterpoot) helpen de deelnemers te zien hoe het dier precies bewoog.
“Soort + gang” was hier vraag. Zie jij het al? Nadat je zelf geprobeerd hebt de vragen te beantwoorden krijg je uitgebreide uitleg.

Opgave

Bekijk onze algemene voorwaarden en privacy policy hier.

Omschrijving

Een instructeur zit tussen deelnemers van een cursus diersporen in. Hij geeft uitleg over een gevonden dierspoor.
Instructeur Tom geeft uitleg over een gevonden spoor.

Deze dag is voor iedereen die een cursus gedaan heeft bij Weylin Tracking, en graag nog weer eens op pad wil. Bijvoorbeeld omdat je graag verder wilt oefenen met wat je eerder geleerd hebt. Maar misschien vind je het ook wel gewoon leuk om weer met het cursusteam van Weylin Tracking op pad te gaan.

We weten natuurlijk niet precies van tevoren wat we gaan aantreffen in het gebied. Maar je kan ongeveer het volgende verwachten:

  • Determineren van prenten, de pootafdrukken van dieren.
  • Herkenning van gangen. Hoe liep het dier?
  • Herkenning van andere sporen, zoals uitwerpselen, haren, botresten, braakballen, holen en nog veel meer.
  • De sporen van alle mogelijke dieren komen voorbij. Naast zoogdieren en vogels dus ook van ongewervelden, reptielen en amfibieën.
  • Mocht het aantal gevonden sporen tegenvallen, dan nemen we werkvormen mee om zo toch een leerzame dag te hebben. Bij voorkeur zijn dit nieuwe werkvormen die je waarschijnlijk nog niet gehad hebt. Hier kunnen we geen garantie op geven.
  • Heb jij kennis van een bepaald type spoor en wil je een voordracht geven? Laat het ons weten en we helpen je hiermee.