Site Overlay

Tom Dekker

Ik heb het altijd fijn gevonden om buiten te zijn. Heerlijk om te wandelen en te sporten. Pas later ben ik meer gaan leren over datgeen wat er buiten was: de natuur. Tijdens mijn opleiding tot IVN Natuurgids ontdekte ik dat er veel meer te zien, te proeven en te horen was. Vogels, planten, zoogdieren, paddestoelen, insecten, fascinerend vind ik het allemaal. Een onuitputtelijke bron van inspiratie.

Hoewel ik een brede interesse heb in de natuur, is mijn interesse in diersporen het grootst. Misschien wel omdat het elke keer weer een puzzel is, een stuk uit een groter verhaal. Wat was het voor een dier, wat deed het hier, hoe voelde het zich? Het gaat om de details, en de samenhang in het grote geheel. Track and sign vind ik gaaf, maar voor mij is trailing de discipline waarin alles samen komt. Eerst de identificatie van het spoor, dan het interpreteren van het gedrag, de samenhang met de omgeving en uiteindelijk (soms) het vinden van het dier. Je bent dan één met je omgeving.

Ik denk dat je de kennis van het spoorzoeken ook in het dagelijkse leven goed kunt toepassen. Je leert namelijk om je zintuigen goed te gebruiken, om vanuit verschillende kanten een situatie te bekijken en om te analyseren zonder bevooroordeeld te zijn. Je gaat beter zien welke relaties er zijn, tussen mensen en processen. Om goed te kunnen spoorzoeken moet je de tijd nemen.

Om kennis op te bouwen over diersporen, is veel studie nodig, en vooral heel, heel veel doen. Ik vind het leuk om kennis die ik op heb gedaan over te dragen. Dat doe ik graag, samen met Jeroen. Tot ziens bij onze workshops en cursussen: ontdek en ervaar!