Site Overlay

Trailen van een Damhert

Geplaatst: 7 november 2017

Vandaag op stap geweest samen met Michel Grobbe. Michel is één van de leidende sporenzoekers in Nederland met trailing (sporenvolgen) als specialiteit. Doel was het trailen van een damhert door bosgebied. Door velen afgedaan als onmogelijk te doen in Nederland. Het was regenachtig vandaag. Dat heeft zo zijn voordelen, bijvoorbeeld dat je erg stil door het bos bewegen kan. Na het vinden van ‘verse’ (dat wil zeggen, afgelopen 12 uur) prenten een wissel ingeslagen op zoek naar meer. We kwamen duidelijk damhert gebied binnen. Erg veel verse veegbomen. De bronst is immers maar pas net voorbij.

Dan wordt het nog veel beter, een oude bok komt schuin op ons aflopen. Geweldig! Het sporenwerk heeft ons naar dit dier geleid. Beter kan je het niet hebben. Het duurt niet lang voordat het dier ons in de gaten heeft. Ik kan er met mijn mobieltje nog net een foto van schieten voordat het er vandoor gaat. Enkele ferme sprongen en het beestje is verdwenen.

Damhert kijkt ons aan.

Nu hebben we wel een kakelvers (héél vers, afgelopen half uur of verser) spoor! We besloten deze verder te gaan volgen. Op geur en tast is te verifiëren dat een spoor kakelvers is. De regenbuien van een half uurtje eerder hielpen ons nog meer. Waar je op het zand van prent naar prent kan werken stellen we nu hypotheses op waar het dier zich heen had moeten begeven nadat het ons had gezien. Regelmatig vinden we kakelverse prenten die bevestigen dat we nog steeds op het juiste spoor zitten. Waar we geen prenten meer vinden stellen we nieuwe hypotheses en gaan opnieuw op zoek. Voor enkele uren kunnen we zo het spoor blijven volgen. Totdat het tijd wordt huiswaarts te keren. Ondanks de regen (of misschien juist wel dankzij de regen) een topdag!

Ook leren spoorvolgen (trailen)? Bekijk ons cursusaanbod!

Soms zijn de sporen duidelijk (links), meestal een stuk subtieler (rechts, zie de afdruk in het blad).

Zoek je een sporengids? Neem dan een kijkje naar de Weylin Veldgidsen reeks, of onze digitale Diersporengids.nl. Blijf op de hoogte van onze activiteiten en krijg maandelijks bijzondere sporen en weetjes via onze nieuwsbrief Digitale Sporen.