Geplaatst: 20 augustus 2023
Onlangs is Weylin Tracking lid geworden van Nature First. Een organisatie waarvan de leden zich inzetten voor verantwoorde natuurfotografie. Voor iedereen die Weylin Tracking volgt zal het geen verrassing zijn, wij houden ook van natuurfotografie. Zoek je sporen van dieren, dan kom je regelmatig in de gelegenheid om de maker van die sporen zelf te zien. Ikzelf (Jeroen Kloppenburg, eigenaar van Weylin Tracking) ben een groot deel van mijn leven werkzaam geweest in de audiovisuele industrie. Zodoende heb ik altijd een interesse gehad in het maken van foto’s en video’s van dieren. Die gebruiken wij voor onze veldgidsen, online cursussen en sociale media.
In deze blog meer over Nature First, en de rol van Weylin Tracking bij verantwoorde natuurfotografie. De leden van Nature First hanteren de volgende principes:
Bouw kennis op
Spoorzoeken en natuurfotografie gaan hand-in-hand. De sporen van dieren zijn een goede manier om fotografiemogelijkheden te vinden. Ze geven inzicht in de aanwezigheid, maar ook het gedrag van dieren die we kunnen fotograferen. Komt een dier hier alleen maar langs, of vertoond het bepaald gedrag zoals jacht of rusten? Door jezelf te verdiepen in het dier en zijn sporen volg je reeds één van de principes, je informeert jezelf over het onderwerp dat je fotograferen wilt.
Via onze cursussen maken we deelnemers bekend met de sporen van dieren. Daar zit ook een bepaalde verantwoordelijkheid bij. Want wordt die kennis niet misbruikt? Dit is een vraag die we regelmatig krijgen. Wie denkt dat het volgen van een cursus voldoende is om een bijzonder dier te vinden komt bedrogen uit. Zo ben ikzelf meer dan honderdvijftig keer op pad geweest voordat ik een foto van een wolf gemaakt had waar ik zelf tevreden over was. Mijn ervaring is dat iedereen die er zoveel tijd in steekt, er ook op een verantwoorde manier mee omgaat. Het volgen van een cursus is een eerste stap die aantoont dat de persoon het op de juiste manier wilt doen. En met de kennis van het dier komt ook het besef wat het voor het dier betekenen gaat wanneer je die zou verstoren.
Werk altijd met toestemming
Nederland is een druk land. Je hoeft niet ver buiten Nederland te reizen om in landen terecht te komen waar veel meer mogelijk is. Zonder uitzondering zijn dat landen waar meer ruimte is en de druk door toerisme een stuk lager is. De strenge regels in Nederland dienen een doel. Het beschermen van dieren die verstoringsgevoelig zijn. Vaak gaat het dan om delen van een gebied waar het wild rusten kan. Of het zijn gebieden waar verstoringsgevoelige vogels broeden. Maar het kunnen ook gebieden zijn met planten die door vertrapping verdwijnen.
Het is dus belangrijk om met toestemming te werken waar dat nodig is. Zo blijft de druk laag en houdt een terreinbeherende organisatie ook het overzicht en wordt voorkomen dat ene locatie te vaak betreden wordt. Ook kan deze de fotograaf op de hoogte brengen van gevoelige situaties waar de fotograaf rekening mee houden moet.
Toestemming is echter geen vrijbrief voor gedrag dat leidt tot verstoring. In tegendeel, het geeft je zelfs een verhoogde verantwoordelijkheid. Dit omdat je nog eerder in een positie komt waar je verstoring veroorzaken kan. Je begeeft je immers in het gebied waar dieren rusten. Het laatste wat je wilt als natuurfotograaf is dat je een ree die zich veilig waande een drukke weg opjaagt, of een vogel voorgoed van een nest jaagt. Ook hier helpt kennis over je onderwerp om verstoring te voorkomen.
Deel geen locaties
Er zijn heidevelden waar wolven zich regelmatig laten zien. Daar komen mensen op af die deze prachtige dieren willen gaan zien. Zo ook op de locatie hierboven op de foto. De mensen die hier kwamen waren kundige mensen, ervaren natuurfotografen en mensen geïnteresseerd in wolven. Regelmatig stonden er twee of vier mensen te wachten of wolven zich zouden laten zien. Totdat iemand de locatie gedeeld had op een natuurfotografiegroep op Facebook. Het resultaat was dat er soms wel zestig (!) mensen op een rij op de wolven stonden te wachten. Ik heb gezinnen gezien die zó de hei in liepen, de zoon voorzien van een nieuwe camera. Ook zaten er ‘natuurfotografen’ in volle camouflage midden op de hei onder een boompje. Als ik die reeds op enkele honderden meters kon zien zitten, zal het voor een wolf helemaal eenvoudig zijn geweest… Je begrijpt, niemand zag op deze dagen nog een wolf.
Tijdens onze cursussen zijn we erg voorzichtig met het noemen van locaties. Als het gaat om verstoringsgevoelige dieren, dan noemen we hooguit een gebied. Zoals ‘de Veluwe’. Dat komt soms flauw over. We hebben alle begrip voor de wens een dier te zien en de vele uren die daarin gaan zitten. Die situatie zijn we zelf ook in geweest. Maar met het bovenstaande hopen we op begrip daar niet specifieker over te kunnen zijn.
Weylin Tracking en verantwoorde natuurfotografie
Hoe zien wij onze rol in de verantwoorde natuurfotografie? Uiteraard hanteren wij zelf de principes van Nature First bij het maken van de foto’s en video’s die we gebruiken in onze veldgidsen en cursussen. Daarnaast voorzien we via onze cursussen natuurfotografen van kennis waarmee ze op een verantwoorde manier gebieden kunnen inventariseren op mogelijke onderwerpen. Deze kennis helpt de fotograaf niet alleen bij het vinden van een onderwerp, maar geeft ook de verdieping waarmee verstoring voorkomen wordt. Dat is niet alleen in het belang van dat dier, maar ook van die natuurfotograaf zelf. Een verstoord dier gaat er immers vandoor, of zal geen natuurlijk gedrag meer vertonen. Kennis van diersporen is een goede manier tot het vinden van dieren met minimale impact op die dieren zelf. Daarnaast helpen de sporen van dieren tot het opbouwen van kennis over de soort, waarmee verstoring voorkomen wordt.
Meer weten? Bekijk ons cursusaanbod of neem contact met ons op.