Site Overlay

Vervolgcursus Diersporen en Spoorzoeken

Voor wie

Voor iedereen die de Cursus Diersporen en Spoorzoeken, Cursus Diersporen voor Ecologen of de online Cursus Diersporen en Spoorzoeken gedaan heeft en zich nu verder ontwikkelen wil. Over een periode van een half jaar ontmoeten we elkaar in het veld. Daar gaan we nieuwe sporen leren door middel van werkvormen. Maar je gaat ook in kleine groepjes spoorzoeken. Daarbij wordt je begeleidt door het cursusteam. Waar zoek je? Hoe kom je tot je determinatie? Je krijgt feedback van het team waarmee je je verder ontwikkelen kan. Voor wie wil is er een Facebook- en een Whatsappgroep beschikbaar om tussendoor feedback te krijgen. Gedurende de cursus hebben cursisten gratis toegang tot onze digitale Diersporengids.nl.

Praktische informatie

Alle velddagen zijn van 10:00-15:00. Diverse locaties rond de Veluwe, de IJsselvallei en de kust. Vervoer van en naar de locaties is niet inbegrepen. Gedurende de cursus hebben deelnemers gratis toegang tot Diersporengids.nl. Groepsgrootte tien personen.

Benodigdheden

Goede buitenkleding (bij spoorvolgen neutrale kleuren), notitieboekje & potlood, dagrugzak, drinken en lunch. Veldgidsen met diersporen. De Weylin Veldgidsen zijn met korting aan te schaffen. Eventueel verrekijker en fotocamera.

Prijs

Kosten €695,- (inc. BTW). Bij opgave dient een aanbetaling van €195,- (inc. BTW) te worden voldaan. Na ontvangst van de aanbetaling is de plek definitief gereserveerd. Het restant dient te worden voldaan in januari 2024. Betaling in termijnen is mogelijk.

Data en beschikbaarheid

We treffen elkaar de volgende dagen: 24 maart, 7 & 21 april, 12 & 26 mei en 9 & 23 juni 2024. We hebben 7 juli als reservedag mocht dat nodig zijn i.v.m. noodweer. De cursus is vol. Maar je kan je interesse alvast opgeven voor de volgende keer.

Indien een cursus vol is, kun je desgewenst op de wachtlijst geplaatst worden. Ook kunnen we je alvast vrijblijvend op de lijst voor de volgende cursus zetten. Je krijgt dan bericht zodra de data daarvan bekend zijn. Op de hoogte blijven van alle nieuwe cursussen? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang ook downloads, kortingen, sporentips en exclusieve video’s.

Opgave

Bekijk onze algemene voorwaarden en privacy policy hierhier.

Deelnemers werken in het ras aan een werkvorm over schedels.
Wat hetzelfde blijft is in prachtige gebieden met gelijkgestemden verdiepen in de prachtige wereld van diersporen.

Omschrijving

Je hebt de eerste cursus gedaan en hebt dus een goede kennis van diersporen en hun achtergrond. Daar bouwen we in de vervolgcursus op verder. Waar nodig is er een korte herhaling om de kennis op te frissen, maar de focus ligt op de verdere ontwikkeling van jou als spoorzoeker. Voor elke velddag krijg je de locatie door. Je gaat je hiermee voorbereiden. Aan de hand van het gebied kan je inschatten welke dieren daar leven. Zo kan je je alvast inlezen op hun sporen en waar je die verwacht te kunnen vinden. Onze digitale sporengids is hierbij een perfect hulpmiddel.

Je gaat zelfstandig in kleine groepjes op pad om sporen te zoeken. Het Weylin team gaat je hierbij ondersteunen. Waar ga je zoeken? Hoe kijk je? Maak je bijvoorbeeld goed gebruik van het beschikbare licht? En wanneer je een spoor gevonden hebt, hoe breng je die ten slotte op naam? Waar nodig sturen we je bij, zodat je je ook praktisch gezien verder ontwikkeld.

Ook voor de vervolgcursus hebben we weer werkvormen ontwikkeld. Daarbij gaan we wel meer de diepte in. Je wordt minder aan de hand gehouden, maar je maakt gebruik van bijvoorbeeld gespecialiseerde veldgidsen en andere vakliteratuur. Zo keer je elke dag naar huis met nieuwe sporenkennis.

Elke dag worden enkele sporen gemarkeerd. Elke deelnemer determineert deze zelfstandig en geeft zijn determinatie. Zo kunnen wij zien waar je niveau zich bevindt en kunnen we je persoonlijk helpen jezelf verder te ontwikkelen.

Het loopspoor van een ree waarbij deze halverwege het spoor heeft gelegen.
Een ree is rechtsonder de foto binnen gelopen. Heeft middenop de foto gelegen. En is uiteindelijk linksonder de foto weer uitgelopen. Interpreteren van verhalen is onderdeel van de Vervolgcursus Diersporen en Spoorzoeken.

Dag 1 Spoorvolgen I
Deze eerste dag gaan we ons voorbereiden op het daadwerkelijke spoorvolgen. Stil bewegen en communiceren, spoorsnijden, spoor kwijtgeraakt en het lopen in een groep zijn onderdeel van de dag.

Dag 2 Spoorvolgen II
Deze dag zijn we in een gebied waar we van de paden mogen. We gaan nu in kleine groepjes daadwerkelijk spoorvolgen. Doel is ongezien uitkomen bij de maker van het spoor dat we aan het volgen waren.

Een eikenblad in een hand waarop diverse gallen te zien zijn.
Ook gallen staan op het programma. Op de foto satijnen knoopjesgallen, een knikkergal en helemaal boven een lensgal.

Dag 3 Prenten
De eerste dag gaan we verder waar we gebleven waren. Nog meer prenten van zoogdieren bijvoorbeeld. Maar ook gedeeltelijke prenten. Daarnaast staan de prenten van vogels en insecten op het programma.

Een zeehond ligt op het strand met zee op de achtergrond.
Met wat geluk komen we ook de makers van sporen tegen. Zoals hier een Gewone zeehond.

Dag 4 Gangen
Na een korte herhaling van de drie basisgangen stap, draf en galop gaan we verder met andere gangen. Variaties op de galop en de pronk bijvoorbeeld. Maar ook gaan we gangen en verhaaltjes determineren die door het cursusteam zijn neergelegd.

Dag 5 Sporen
Deze dag gaan we aan de gang met een keur aan sporen. We gaan bijvoorbeeld aan de slag met het determineren van schedels, veren van kleine zangvogels en gallen.

Een bos met gebladerte op de grond. Een vaag loopspoor is te zien van een wild zwijn.
Een wild zwijn is door het bos gelopen. Zie jij het spoor?

Dag 6 Strandsporen
Langs de vloedlijn zijn vele prachtige sporen te vinden. Natuurlijk schelpen. Maar op die schelpen zijn ook sporen te vinden van predatoren die deze schelpen wilden openen om bij het dier te komen dat er in woonde. Daarnaast zijn er vele andere sporen te vinden. Denk hierbij aan de eikapsels van haaien en roggen, rugschilden van de zeekat en de exotisch klinkende zeeboon, zeeklit en zeeappels.

Dag 7 Afsluiting
De laatste dag is er tijd voor sporen op verzoek. Is er iets niet duidelijk? Nog een bepaald onderwerp dat je graag behandeld wilt hebben? We eindigen de dag met het uitreiken van het certificaat. Daarop staat de score vermeld die je behaald hebt met het beantwoorden van alle vragen in het veld.