Site Overlay

Wolven in de Lausitz

Geplaatst: 14 mei 2014

Het is veilig te zeggen dat op dit moment wolvensporen de heilige graal van sporend Nederland is. Dus iedereen die in “sporen zit” verdiept zich, om dat spoor, mocht hij het tegenkomen, niet te missen. Zo heb ik ook wat rond gekeken waar ik kennis op kon doen, naast uiteraard de kennis die verkrijgbaar is in boeken en video’s. Na wat zoeken en rondvragen kwam ik terecht bij een lang weekend georganiseerd door Perlenfaenger i.s.m. Wolflandtours. Een driedaagse excursie in de Duitse Lausitz waar op dit moment dertien wolvenroedels actief zijn. Het is het dichtstbijzijnde gebied vanuit Nederland gezien waar weer volop wolven voorkomen.

Deze excursie werd begeleid door Catriona Blum die werkt voor het wetenschappelijke bureau Lupus. Voor die organisatie doet zij daadwerkelijk (veld-) onderzoek naar de wolven in de Lausitz. De tweede begeleider was Stephan Kaasche die tevens werkt voor het voorgenoemde bureau, maar dan gespecialiseerd in voorlichting. Waar Stephan gaat is zijn hond Bobby nooit ver weg. Bobby is getraind in het vinden van wolvensporen, iets wat hij dan ook veelvuldig deed tijdens het weekend. Daarnaast werd hij ingeschakeld om te verhelderen hoe loopsporen (stap, en verschillende soorten draf en galops) ontstaan. Sabine zorgde vooral voor de organisatie, maar heeft ook een brede kennis van de natuur.

Lezingen waren tevens deel van het weekend. Onderwerpen waren een introductie in sporenlezen, maar ook hoe de wolven de Lausitz opnieuw in bezit namen. Dan blijkt de wolvenman genaamd Karl een grote sleutelrol gespeeld te hebben. Veel roedels in de omgeving bestaat deels uit zijn nakomelingen. Karl loopt nog steeds rond, en ongetwijfeld niet geheel toevallig in de omgeving van het pension wat onze basis was het weekend. Het geheel werd verlevendigd door eigen foto’s en cameraval beelden van het team.

We hebben meerdere roedels bezocht, en over elke roedel wisten Catriona en Stephan wel anekdotes te vertellen, de roedelgrootte en meer. Deze inzichten geven meteen begrip hoe een roedel werkt, en hoe de (familie-) relaties tussen verschillende roedels liggen. Dat is kennis waar je de daadwerkelijke onderzoekers voor nodig hebt. De groepsgrootte was klein, zes deelnemers, waardoor tijdens de tochten meer dan genoeg tijd was dieper op bepaalde aspecten in te gaan. In mijn geval was dat natuurlijk voornamelijk sporen. Ze weten vanuit hun dagelijkse ervaring hoe de wolven gebruik maken van hun territorium. Een bron waar veel kennis vandaan te halen valt. Uiteraard hebben we veel mooie wolvensporen gezien, voorzien van commentaar door het team.

Ook kenden zij natuurlijk de betere plekjes om te gaan observeren. En zowaar, zaterdagmorgen (4:30 op) heb ik een wolf een tankbaan over zien steken! In een draf, en het duurde niet meer dan een seconde of twee, maar onmiskenbaar. Een in het wild levende wolf zien, onbetaalbaar!

Een onvergetelijk weekend vol met mooie sporen. Daarnaast is het altijd geweldig op te trekken met gelijkgezinden. En dat gold in dit geval voor zowel begeleiding als deelnemers. Een barbecue op de eerste avond een stukje lopen vanuit het dorp door het bos en langs een beekje, smeedde meteen een band die de rest van het weekend alleen maar sterker werd. Het weekend sloten we eveneens culinair af te gast bij een bijzondere geitenhoeder langs de Poolse grens. Een kaasplankje met diverse door hem geproduceerde kazen blijven me nog lang bij! Heel bijzonder.

Meer weten over sporen? Kom dan op één van onze cursussen of workshops. Zoek je een sporengids? Neem dan een kijkje naar de Weylin Veldgidsen reeks, of onze digitale Diersporengids.nl. Blijf op de hoogte van onze activiteiten en krijg maandelijks bijzondere sporen en weetjes via onze nieuwsbrief Digitale Sporen.

Tevens bieden wij een online cursus wolvensporen aan. Die heeft dezelfde informatie als onze workshop wolvensporen, maar dan geheel online.