Site Overlay

Wolvin Spook is dood

Geplaatst: 5 oktober 2023

De bekende wolvin met code gw960f is afgelopen mei dood aangetroffen. Ze is gevonden is een verregaande staat van ontbinding bij een waterpartij in haar dagrustgebied. Ze is waarschijnlijk aangereden en heeft het toch nog kunnen redden tot de waterpoel.

Prenten van ‘Spook’, in de voor haar typische scheve draf.

Deze wolvin was één van de eerste wolven die zich vestigden met een territorium in Nederland. Ze bleef lange tijd alleen voordat er een man bij kwam. Ze heeft twee keer jongen geworpen. In 2022 heeft ze twee jongen gehad. Uit sectie bleek dat ze ook dit jaar waarschijnlijk jongen heeft gehad. Gezien de tijd van het jaar waarin ze is gevonden waren deze jongen nog afhankelijk van moedermelk en hebben het dus niet overleefd.

Ze kreeg haar bijnaam ‘Spook’ omdat ze zich maar erg moeilijk liet zien. Waar andere wolven op de Veluwe minder moeite met de aanwezigheid van mensen (zolang ze voorspelbaar blijven) hebben maar weinig mensen Spook gezien. Zelf op wildcamera’s was ze moeilijk te ‘vangen’. Zodra ze een wildcamera in de gaten had liet ze zich er niet meer zien.

Een drol in het territorium van Spook, gevonden tijdens een cursus wolvensporen.


We kwamen haar sporen regelmatig tegen in ons cursusgebied. Omdat ze kleiner was dan haar mannelijke metgezel verplaatste ze zich vaak in de iets snellere scheve draf. Dit was voor ons altijd een mooi gegeven om uit te leggen aan de deelnemers.

Wij vonden het al lang erg vreemd dat er geen sporen van welpen zichtbaar waren de afgelopen maanden. In andere gebieden laten de wolven van dat jaar zich meestal rond juni of juli toch wel zien. Wij bleven twee sporen van twee volwassen wolven zien, maar geen welpen. Wat natuurlijk óók erg vreemd was, gezien dat Spook inmiddels dood was.

Twee loopsporen van wolven tijdens een cursus wolvensporen in september 2023.


Het blijkt nu dat er vrij snel na de dood een nieuwe wolvin de plek van Spook heeft ingenomen. Op 24 september gaven wij nog een cursus wolvensporen waar we twee drafsporen aantroffen, waarvan ééntje in scheve draf. Nu blijkt dus, niet meer van gw960f. Wolvin gw2540f heeft haar plek ingenomen naast de mannelijke wolf gw2398m. Van haar is in juli een drol gevonden waar uit DNA haar identiteit is vastgesteld.

Wil je ook meedoen aan onze cursus wolvensporen? Bezoek de agenda voor meer informatie en opgave.