Site Overlay

Workshop Wolvensporen

Nog niet zo lang geleden was de aanwezigheid van wolven in Nederland een theoretische mogelijkheid. Inmiddels is het een realiteit en zijn er meerdere roedels aanwezig. Wolven laten zich erg moeilijk zien maar laten wel sporen na. Deze sporen zijn over de gehele Veluwe en andere gebieden in Nederland te vinden. De sporenspecialisten van Weylin Tracking organiseren een eendaagse cursus om deze sporen te leren herkennen.

Voor wie?

Iedereen die geïnteresseerd is in dit prachtige dier, en de sporen zou willen herkennen als ze die tegenkomen. Je hebt geen voorkennis nodig. Deelnemers aan deze workshop zijn onder meer natuurliefhebbers, natuurgidsen, natuurfotografen en groene professionals.
We gaan deze dag niet op zoek naar de wolf zelf, die laten we lekker met rust. Het is geen excursie, maar een weldoordachte cursus gericht op de sporen van wolven. Soms hebben we wel geluk, en vinden we verse wolvensporen in het cursusgebied.
Deze cursus geven we ook op maat voor groene professionals zoals boswachters en ecologen. Neem contact op voor de mogelijkheden.

Een wolf staat in het water van een vennetje in een bos.

Praktische informatie

Kootwijkerzand ingang Kootwijk. De cursus is van 10:00 tot ongeveer 15:00. Maximaal aantal deelnemers: 12. Niet inbegrepen zijn eten & drinken en vervoer van en naar de locaties. Lunch wordt genuttigd in het veld.

Benodigdheden

Goede buitenkleding die past bij het verwachte weertype, notitieboekje & potlood, dagrugzak, drinken en lunch. Eventueel verrekijker en fotocamera.

Prijs

€75,- (inc. BTW) te voldoen bij opgaaf. Na ontvangst van de betaling is de plek definitief gereserveerd.

Data en beschikbaarheid

14 mei 2023 – Vol (wachtlijst)
9 juli 2023 – Vol (wachtlijst)
24 september 2023 – Plaatsen vrij
5 november 2023 – Plaatsen vrij

Indien een workshop vol is, kunt u desgewenst op de wachtlijst geplaatst worden. Op de hoogte blijven van nieuwe data? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang ook downloads, kortingen, sporentips en exclusieve video’s.

Opgave

Met het versturen van uw opgave verklaart u zich bekend en akkoord te zijn met onze algemene voorwaarden en privacy policy.

Bekijk onze algemene voorwaarden en privacy policy hier.

Omschrijving

Zou jij wolvensporen herkennen als je ze tegenkwam? We kunnen inmiddels weer sporen vinden over de gehele Veluwe en enkele andere gebieden in Nederland. In deze workshop gaan we praktisch aan de gang met wolvensporen. Momenteel is dit één van onze meest populaire workshops die we meerdere keren per jaar geven.

Deelnemers vergelijken tekeningen van de pootafdrukken van wolf en hond.
Het verschil tussen pootafdrukken van wolf en hond worden uitgebreid behandeld.

Het ging opeens snel. Nog niet zo lang geleden was de aanwezigheid van wolven in Nederland een theoretische mogelijkheid. Inmiddels is het een realiteit en zijn er meerdere roedels aanwezig en worden er jaarlijks jongen geboren. Wolven laten zich erg moeilijk zien maar laten wel sporen na. De sporenspecialisten van Weylin tracking organiseren een eendaagse cursus om deze sporen te leren herkennen. We gaan tijdens deze workshop onder meer aan de slag met de volgende sporen:

  • Herkenning van pootafdrukken van wolven en het verschil met honden, vossen en andere dieren. Met onze innovatieve werkvormen ga je de verschillen begrijpen.
  • Herkenning van uitwerpselen van wolven en het verschil met die van andere dieren. Wat zit er zoal in? We hebben samples van wolvendrollen mee zodat de kenmerkende geur opgenomen kan worden.
  • Hoe de uitwerpselen gebruikt worden bij het markeren van het territorium.
  • Een enkele pootafdruk is nooit met zekerheid als wolf te determineren. Een drafspoor van tenminste 100 meter geldt wel als wetenschappelijk bewijs. We gaan de volgende gangen leren herkennen van wolven: stap, draf en galop.
  • Prooiresten van wolven hebben specifieke kenmerken waardoor ze aan wolf toe te schrijven zijn.
  • Wat moet je doen als je sporen vindt? We behandelen onder meer je juiste wijze van documenteren.
  • En nog veel meer!

Waar relevant aan de sporen behandelen we de ecologie van de wolf, maar we kunnen vanwege het brede sporenpalet dat deze dieren achterlaten daar niet diep op ingaan. Dit is een echte sporencursus. Een boek als “De Wijsheid van Wolven” is een toegankelijke inleiding in de ecologie van wolven. Bereid je voor op een dag op de knieën sporen bestuderen! Met onze afwisselende werkvormen maak je de lesstof eigen. Soms alleen, soms in groepjes. Naast dat het een leerzame dag moet zijn vinden wij het ook belangrijk dat het een leuke dag moet zijn.

Voor groene professionals, zoals ecologen en boswachters, kunnen wij tevens een workshop wolvensporen op maat geven. Voor meer informatie kunt u contact opnemen.

Drie deelnemers zitten in het zand met een veldgids diersporen te bestuderen.
Deelnemers bestuderen diverse pootafdrukken van hondachtigen, waaronder wolf, hond en vos.