Site Overlay

Zo leer je diersporen herkennen

Dus jij wilt diersporen leren herkennen?

In deze video help ik jou snel op weg met diersporen. Vergeet je niet te abonneren op ons YouTube kanaal. We plaatsen regelmatig video’s over dieren en hun sporen.

Nieuwsbrief

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang meteen het e-book ‘Beginnen met Spoorzoeken’ in je inbox. Via onze nieuwsbrief blijf je op de hoogte van nieuwe activiteiten, profiteer je van aanbiedingen en ontvang je exclusieve spoorzoektips.

Schrijf je in en ontvang meteen het gratis e-book:



Dus jij wilt diersporen leren herkennen?

De tekst hieronder is de tekst van de video bovenaan deze pagina.

Ik ga je een aantal methodes laten zien. Waarmee je de kunst je zelf eigen kan maken. Dat doe ik in een aantal van mijn favoriete sporengebieden. Dus we komen onderweg vast ook nog wel een paar andere mooie sporen tegen. Je wordt alleen een echte sporenzoeker door buiten op de knieën sporen te gaan bestuderen. Dus, kom uit je stoel en ga naar buiten! Eerst even deze video afkijken natuurlijk.

Eerst even tot rust komen

Als ik aankom in een gebied, eerste wat ik altijd doe is even lekker rustig zitten tegen een boom. Even de gedachten van wat ik vanmiddag nog moet doen, wat gisteren is gebeurd. Eventjes uit mijn hoofd weg laten varen. Zodat ik niet heel makkelijk aan sporen voorbij loop. Of dat de dieren mij al horen voordat ik hun in de gaten heb. Ik heb daar ook nog een techniek voor. Ik doe dan even mijn ogen dicht, en voel ik aan mijn gezicht waar de wind vandaan komt. Daarna luister ik ook, probeer ik te luisteren naar de zachtste geluiden die ik om mij heen hoor. Dat is een hele mooie manier om in jezelf te keren, en de gedachten stroom even stop te zetten.

Nu, gaan spoorzoeken!

Maar uiteindelijk zijn we hier natuurlijk voor het spoorzoeken. Het gaat om het opbouwen van zoekbeelden. Je bent misschien ooit wel eens mee geweest met een vogelaar. Die kan aan een paar vleugelslagen al zien zien dat is die en die vogel. Ik kan ook sporen herkennen op de grond waar anderen niet eens zien dat er überhaupt een spoor is. Die kennis, die zoekbeelden, die bouw je op door diverse manieren, en heel vaak, sporen te bestuderen.

Er is maar een dier wat zo hout afknaagt. En de bast afknaagt van de takjes. Dat zijn bevers! Eens kijken of we meer sporen kunnen vinden.

In het begin zul je er nog heel vaak naast zitten. Dat is helemaal geen probleem, dat hoort erbij. Diersporen leren, dat is een reis. Elke keer als je een spoor bekijkt bouw je weer een laagje op. En al die lagen samen maken dat je op een gegeven moment een spoor makkelijk kan herkennen. Hoe pak je dat nou het beste aan? Door telkens als je prenten vindt die heel aandachtig te gaan bestuderen. Prenten kunnen er elke keer anders uit zien. Dat komt ook omdat er verschil tussen mannetjes en vrouwtjes is. Of jongere en oudere dieren. De ene keer kan je een prent in het zand vinden. En de andere keer is het verregend.

Sporen in het veld te determineren, dan leer je sneller!

Elke keer bestudeer je die prenten. Neem daarvoor ook een goede sporengids mee. Zodat je in het veld de ervaring meteen kan koppelen aan de determinatie. Dat helpt je veel beter om die prenten op te nemen. Wat ook een goede methode is. Is om een boekje mee te nemen waarin je kan tekenen. Dat je bijvoorbeeld de prenten gaat natekenen. Dan ga je nog beter opletten van de vorm van de tenen, hoe staan de nagels ten opzichte van de tenen. Elke keer aandachtig bestuderen. En je zult merken, op een gegeven moment gaat het steeds makkelijker en leer je steeds sneller sporen herkennen.

Beversporen: altijd mooi!

Beversporen, gaaf! Even beneden kijken. Typisch beverspoor. Je ziet hier allemaal sleepsporen, is niet alleen van zijn staart. Maar ook van de stokken en takken die hij meeneemt het water in richting de burcht. Je kunt hier heel mooi een voorvoet en een achtervoet zien van een bever. Wat je hier ook mooi kan zien is dat die tenen een beetje naar binnen lijken te krullen. Je hebt hier een rechtervoet. Daar kun je dat ook zien. Een rechter achtervoet. Hier zie je, gaan ze een beetje die kant op. Dus dit zijn de tenen van een linker achtervoet! Je kunt hier ook nog een prachtig sleepspoor zien, van de platte staart. Dat heeft natuurlijk ook alleen maar de bever. Mooi!

Altijd meenemen: Veldgidsen met Diersporen

Belangrijk is dus ook om veldgidsen mee te nemen. Ben je nog op zoek naar veldgidsen? Onze veldgidsen zijn echt gemaakt om buiten te gebruiken. Ze zijn klein genoeg om standaard mee te nemen. En je kan ze mooi openvouwen zodat je ze gemakkelijk naast een spoor houden kan. Ben je op zoek naar iets uitgebreider? We hebben ook een digitale sporengids. Die je kan raadplegen vanaf je mobieltje. Daar staat alles in. Niet alleen loopsporen en uitwerpselen, woonsporen en vraatsporen. Maar bijvoorbeeld ook haren en pitten die je kan vinden in uitwerpselen.

Van een uiterwaard naar een zandverstuiving hoog op de Veluwe!

Werkwijze bij het determineren

Hoe ga je nou te werk als je een dierspoor wilt determineren? Wat je moet proberen te voorkomen is dat je meteen ergens een naam op plakt. Op het moment dat je zegt dat iets van een bepaald dier is, dan hou je op met kijken en weet je zeker dat het dat is, loop je weg, en zal je nooit weten dat je ernaast zat. Probeer een lijst te maken van alle dieren die daarvoor in aanmerking komen. En ga dan één-voor-één kijken of de kenmerken bij dat dier passen of niet passen.

Kenmerken van pootafdrukken van marterachtigen

Elke groep dieren heeft zo zijn eigen kenmerken. Kijken we bijvoorbeeld naar de marterachtigen (b.v. de steenmarter), die hebben op zowel de voorvoet als de achtervoet vijf tenen. En een boogvorming middenvoetskussen. De voorvoet is groter dan de achtervoet. Knaagdieren, de dieren die veel worden opgegeten, die hebben over het algemeen grote billen en daardoor hele grote achterpoten waarmee juist die kracht op de grond over kunnen brengen. En die hebben op de voorvoet vier tenen. Al die kenmerken moet je rustig afgaan. Kijken of het klopt bij het spoor wat je vindt op de grond.

Naast alleen de individuele prenten, kun je ook kijken naar de manier waarop het dier gelopen heeft. Is een prent wat verweert door bijvoorbeeld de wind. Zijn de prenten niet meer goed duidelijk. Dan kan je dus ook kijken naar de gang. Een marterachtige beweegt vrijwel altijd in galop. Waardoor je groepjes van vier prenten bij elkaar krijgt met een tussenruimte. Een kat beweegt zich voornamelijk voort in stap. Waardoor je een zigzag patroon van dubbelprentjes krijgt. Dit is ook de reden waarom wij in onze loopsporengidsen de gang op de pagina bij hebben gezet zodat je die kan bekijken en vergelijken het spoor wat je gevonden hebt in het veld.

Uitwerpselen vertellen veel over de maker ervan

Groepje uitwerpselen bij elkaar. Wat zou dat nou zijn? Vaak wordt er bij zo’n groepje uitwerpselen al gauw gedacht zal wel van een hertachtige zijn. Misschien is het wel van een ree, of van een konijn. Nou, in onze Veldgids Uitwerpselen hebben we vijf verschillende aspecten staan waar je op kan letten als je uitwerpselen vindt als je wilt determineren van welke diersoort dit uitwerpsel heeft achtergelaten. En niet alleen maar de vorm. Gaan we nou wel naar deze vorm kijken, dan zien we, het zijn allemaal balletjes, het lijkt net of er balletjes zijn gemaakt, en dat ze een beetje zijn afgeplat. Ingedrukt.

Een ander aspect dan uiterlijk is ook bijvoorbeeld de inhoud. Dus je kan ze open maken…. En wat we dan zien is dat er eigenlijk gewoon hele grasvezels inzitten. Hertachtigen zijn herkauwers, en daar is de inhoud dus heel fijn. Hier zien we echt grassprietjes en dergelijke in terug. Dat allemaal bij elkaar, weet ik, dit is van een haas. Niet van een hertachtige.

Ik zit hier op het spoor van een evenhoevige. Hele mooie lange schalen. Hele slanke prent. Moeflon, mooi!

En er zijn nog veel meer diersporen dan alleen de bekende voetafdrukken. Denk ook aan uitwerpselen, vraatsporen, woonsporen, of haren die je kan vinden. Bijvoorbeeld in prikkeldraad. Zodra je met diersporen bezig gaat, gaat er echt een gigantische wereld open. Er is altijd iets nieuws te leren. Er is altijd weer iets nieuws om je over te verbazen. Diersporen, het is dus een reis die nooit ophoudt.

Hoe nu verder?

Wil je nou een echte kickstart? Ga dan eens een cursus volgen bij mensen die jaren kennis hebben opgebouwd, en die kennis beschikbaar maken. Op onze website kan je ons cursusprogramma vinden. We bieden echt een brede range aan verschillende soorten cursus aan. We hebben bijvoorbeeld een eendaagse workshop wolvensporen. Maar ook een weekendcursus waarin je loopsporen, uitwerpselen, veren van vogels bezig gaat.

Ik hoop dat jij met deze video op weg geholpen bent. Vond je deze video leuk, geef hem een like. En heb jij nog tips voor andere mensen, laat het beneden weten in het commentaar. Abonneer je op dit kanaal, en tot de volgende keer!

Onze veldgidsen zijn verkrijgbaar via onze webshop. Al onze komende activiteiten zijn te vinden op de agenda. Via onze nieuwsbrief en facebookpagina blijf je op de hoogte van onze activiteiten.